În continuare, îți vom arăta nu doar ce anume trebuie să faci pentru a depăși nivelul B2, ci și cum să abordezi corect o astfel de învățare pentru a obține rezultate satisfăcătoare. În primul rând, însă, ne vom ocupa de trei concepții greșite care te pot împiedica să ajungi la un nivel superior de stăpânire a unei limbi străine.
„Sunt blocat la nivelul B2 și nu știu ce să fac în continuare.”, „De cât timp am nevoie ca să ajung la nivelul C1?”, „Studiez de mulți ani, dar încă nu am ajuns la nivelul avansat – cu ce greșesc?” – acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care le auzim de la cei care sunt în plin proces de învățare a limbii engleze. Cel mai simplu și eficient mod de a ajunge la un nivel excelent de limba engleză este reprezentat de participarea la cursuri specializate. La Centrul Lingvistic Twinkle Star ai la dispoziție lecții organizate de traineri specializați, care te vor ajuta în asimilarea ușoară chiar și a celor mai dificile noțiuni. Mai multe detalii: www.twinkestar.ro.
În continuare, îți vom arăta nu doar ce anume trebuie să faci pentru a depăși nivelul B2, ci și cum să abordezi corect o astfel de învățare pentru a obține rezultate satisfăcătoare. În primul rând, însă, ne vom ocupa de trei concepții greșite care te pot împiedica să ajungi la un nivel superior de stăpânire a unei limbi străine.
# 1 Nivelurile B2 și C1 nu diferă mult unul de celălalt
Aceasta este o părere foarte răspândită, care este înainte de toate o sursă de frustrare pentru toți cei care încearcă de mulți ani să ajungă la nivelul C1 și încă nu reușesc. Din capul locului menționăm că este o idee eronată! Există, în realitate, un decalaj între cele două niveluri, iar diferențele de competențe lingvistice sunt mari. Acesta este motivul pentru care persoanele care se situează la nivelul B2 simt adesea, în ciuda multor ani de eforturi, că încă le lipsește foarte mult până la C1. De fapt, acest sentiment este perfect normal și nu ar trebui să fie deloc o surpriză!
# 2 Trecerea de la nivelul B la nivelul C durează aproximativ același timp ca trecerea de la nivelul A la nivelul B
Total fals! Este un proces mult mai lung și mai complicat. În timp ce nivelul B2 poate fi atins relativ rapid (desigur, în condițiile potrivite și lucrând sistematic), drumul de la B2 la C1 este semnificativ mai lung, iar ritmul de învățare încetinește. Drept urmare, s-ar putea să simți că stai pe loc, deoarece progresul „tangibil” este pur și simplu mai greu de văzut, mai ales când înveți pe cont propriu și nu ai opțiunea de a obține feedback de la profesor. Mulți oameni se descurajează în această etapă și renunță la studii. Acesta este cel mai rău lucru pe care îl poți face!
# 3 Există un număr fix de ore de studiu pentru a ajunge la nivelul C1
Ultimul mit pe care fiecare cursant vrea să-l creadă. Totuși, este fals. În teorie, cu cât este mai ușor să înveți o limbă străină, cu atât procesul va fi mai scurt. Problema, însă, este că în 9 cazuri din 10, numărul precis de ore de studiu pur și simplu nu funcționează, mai ales când vine vorba de adulți. De ce? De exemplu, pentru că ritmul de dobândire a cunoștințelor, indiferent de nivelul inițial, este o chestiune individuală.
Ce înseamnă nivelul C1?
După cum am menționat mai sus, competențele nivelurilor B2 și C1 sunt diferite, iar pentru un profesor este destul de ușor să evalueze unde se plasează un cursant. Cel mai adesea o persoană care stăpânește limba engleză la un nivel avansat:
- este capabilă să se exprime pe orice subiect (inclusiv abstract) folosind un vocabular precis.
- folosește liber diferite structuri gramaticale în timpul conversației și, dacă greșește, este doar atunci când folosește construcții mai avansate.
- are o conștiință lingvistică dezvoltată, este capabilă să ghicească sensul cuvintelor din context, parafrazează cu ușurință ceea ce vrea să exprime dacă lipsește un cuvânt.
- poate crea un text mai lung, coerent pe orice subiect într-un stil adecvat, folosind structuri complexe și vocabular adecvat caracteristic unui format dat.
- folosește liber verbe frazale, expresii idiomatice și colocviale, înțelege argoul și este capabil să folosească astfel de expresii în mod corespunzător în timpul unei conversații.
Ușurința cu care utilizezi expresiile colocviale, caracteristice vorbitorilor nativi, distinge cu siguranță nivelurile B și C. Este similar cu crearea unui enunț scris mai lung, care verifică aproape imediat competența lingvistică a unui anumit elev. Deci, dacă nu reușești să scrii un text coerent pe o anumită temă, folosind diferite structuri gramaticale și vocabular, atunci mai ai puțin până a atinge nivelul C1.
Ce să faci pentru a ajunge la un nivel avansat sau nativ?
Dacă vrei să depășești nivelul B2, mai întâi trebuie să îți părăsești zona de confort. Fără acest element, nu vei vedea progrese și mai devreme sau mai târziu te vei descuraja. Cu alte cuvinte, dacă folosești doar materiale la nivelul B2 (adică cel actual), pentru că preferi să înțelegi totul, rar dezactivezi subtitrarea (pentru că este acolo pentru a-ți ușura viața!), eviți cea mai mică șansă de a conversa cu un vorbitor nativ și, în general, nu acceptați provocări lingvistice, ei bine, atunci ai șanse mici să depășești nivelul actual. Totuși, ce poți face?
Iată câteva sugestii:
- citirea regulată a textelor la nivelul C1 – în primul rând, materiale autentice, de exemplu din presa în limba engleză, texte mai lungi și mai complicate din punct de vedere lingvistic și pe subiecte actuale în domenii precum știință, artă, relații internaționale, noile tehnologii, etc. Amintește-ți că atingerea nivelului C1 nu înseamnă doar cunoașterea unui vocabular mai avansat, ci și capacitatea de a te exprima eficient și fără pauze majore în gândire la alegerea cuvintelor potrivite.
- vizionarea videoclipurilor din diverse domenii și nu neapărat a celor care te interesează în mod special.
- citirea cărților în original.
- vizionarea filmelor fără subtitrare.
- conversații cu vorbitori nativi – ori de câte ori este posibil, fie într-un mediu de lucru, fie într-o atmosferă mai relaxată. Astfel vei afla rapid dacă ceea ce înveți este aplicabil în practică, adică în timpul comunicării reale cu o altă persoană!
- o excursie într-o țară vorbitoare de engleză (de exemplu, pentru un curs) – cea mai bună modalitate de imersiune lingvistică. Aceasta nu este o condiție necesară, dar cu siguranță accelerează întregul proces.
- dezvoltarea sistematică a vocabularului – în primul rând, concentrează-te pe învățarea verbelor frazale, deoarece acestea îți vor face exprimarea naturală și ușoară.
Și, în sfârșit, un ultim punct, foarte important – continuă să înveți! Indiferent de cât timp poți dedica limbii engleze în timpul zilei, nu renunța, pentru că efortul pe care îl depui în stăpânirea competențelor la nivel avansat se va pierde și va trebui să pleci iarăși de la început și astfel – timpul pentru a atinge din nou nivelul C1 se va prelungi.
Consultă oferta educațională a Centrului lingvistic Twinkle Star si inscrie-te pt noul an scolar la cursul de limba engleză potrivit nivelului tău: www.twinklestar.ro