Omicron, noua mutaţie a coronavirusului, s-a răspândit în cel puţin 38 de ţări. Organizaţia Mondială a Sănătăţii vine însă cu veşti bune: până acum nu a fost înregistrat niciun deces cu noua tulpină. O posibilă explicaţie este faptul că varianta supercontagioasă ar fi preluat în componenţa sa şi fragmente din virusul răcelii comune.
Omicron s-ar fi format în organismul unei persoane care avea o răceală obişnuită dar care a fost infectată ulterior şi cu cu covid 19. Astfel, coronavirusul ar fi suferit o mutaţie care nu apare în nicio versiune anterioară a SARS-CoV-2. O arată un studiu al unui grup de cercetători din Cambridge, Massachusetts, care au studiat originea noii tulpini. Organizaţia Mondială a Sănătăţii îndeamnă la calm si vine şi cu veşti bune: nicio persoană infectată cu Omicron nu a fost răpusă de virus, scrie observatornews.ro.
Michael Ryan, reprezentant OMS: Faptul că majoritatea cazurilor sunt uşoare, arată probabil şi că se răspândeşte printre oamenii tineri şi sănătoşi.
Experţii sunt de părere că vaccinurile actuale sunt eficiente împotriva Omicron
Anthony Fauci, epidemiolog: Prin a treia doză, creşti nivelul de anticorpi neutralizanţi împotriva tuturor variantelor. Aceasta a crescut nivelul celulelor de memorie B şi T, ceea ce sugerează că booster-ele oferă protecţie împotriva mai multor variante.
Predominantă în lume rămâne varianta Delta. Peste 50.000 de noi cazuri au fost înregistrate doar ieri în Regatul Unit. Până acum, 134 de cazuri de Omicron au fost depistate pe teritoriul britanic. De teama noii tulpini, britanicii au aglomerat centrele de vaccinare din Londra.
Îngrijorare în Germania, din cauza variantei Omicron
Şi în Germania este bătaie pe vaccinuri din cauza noi tulpini, dar şi a restricţiilor. Începând de astăzi, nevaccinaţii nu mai au voie să intre în magazinele nonesenţiale, restaurante şi instituţii culturale.
La acest centru din nordul ţării, coada se întinde pe aproximativ un kilometru. Printre sutele de oameni care şi-au aşteptat rândul la imunizare este şi un român.
Rareş Ghiurtu, român stabilit în Germania: Am încercat la medicul de familie şi m-a programat abia la sfârşitul lui ianuarie. Toată lumea se îngrămădeşte. Eu am plecat de dimineaţă de la 07.00 de acasă. Am stat numai o oră, dar în timpul acesta s-au adunat peste 500 de oameni.
Pe fondul răspândirii tulpinii Omicron, şcolile primare şi grădiniţele din Belgia intră în vacanţa cu o săptămână mai devreme. De marţi, Irlanda închide cluburile, în restaurante nu vor avea voie mai mult de 6 persoane la o masă, iar instituţiile culturale şi sportive vor funcţiona la jumătate din capacitate.