Aproape 100 de elevi de la LiceulTehnologic Economic ”Nicolae Iorga” din Pașcani au învățat cum să își descopere și să lucreze cu propriile emoții în cadrul unui amplu proiect derulat de către Asociația ACVO. Întâlnirile au avut loc în perioada octombrie-noiembrie 2019, scopul fiind ușurarea adaptării la viața de licean pentru elevii claselor a IX-a.
În cadrul unor prelegeri interactive, susținute de către Ana Maria Ciobanu, psiholog clinician și psihoterapeut, au fost dezvăluite modalitățiile de exprimare a emoțiilor și opiniilor personale, felul în care se poate avea încredere mai mare în propria persoană și cum pot fi înțeleși mai bine cei din jurul nostru.
”Este vârsta la care se manifestă anumite nevoi pe care noi, adulții, trebuie să le înțelegem. Adolescenții își doresc separarea treptată de dependențape care o manifestauîncopilăriefață de părinți, săprimeascăvalidare, încurajareșisusținere din parteaacestora, săîșidezvolteidentitateadistinctă, sădescoperecine sunt ei cu adevarat, să dezvolte relatii cu colegi, cu oamenii din afara familiei, să se simtă încrezători în ei și în abilitățile pe care le au. Am reușit, prin această acțiune, să le arătăm că ceea ce își doresc este absolut firesc, că este importantă cunoașterea propriilor emoții și manifestarea acestora”, a spus psiholog Ana Maria Ciobanu.
Proiectul ”Cunoaște-te bine!” s-a desfășurat în perioada octombrie-noiembrie, fiind implicați toți elevii de clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic Economic ”Nicolae Iorga” din Pașcani. Au fost organizate câte două întâlniri cu fiecare clasă în parte, în cadrul cărora adolescenții au participat la jocuri, au făcut exerciții de dezvoltare personală și au ascultat povești motivaționale și inspiraționale pe care ulterior le-au dezbătut.
”M-a bucurat entuziasmul cu care elevii au primit vestea că vor putea vorbi liber despre emoțiile lor. Astfel de acțiuni sunt extrem de importante pentru adolescenți, pentru că ei se confruntă cu multe probleme, de la conflicte în familie și la școală, influența negativă a grupului de prieteni până la dificultăți în luarea propriilor decizii, stimă de sine scăzută, emotivitate sau agresivitate. Ne dorim, firesc, cât mai multe proiecte de acest fel, pentru că îi ajută pe liceeni, dar ne ajută și pe noi, profesorii, să avem o relație mai bună cu elevii noștri”, a precizatprof. Mariana Gurzun, consilier educativ în cadrul liceului.
”Cunoaște-te bine!” face parte dintr-o serie de acțiuni ale Asociație ACVO adresate adolescenților din județul Iași cu scopul de a ușura tranziția acestora către viața de adult.
”Dezvoltarea personală a adolescenților reprezintă una dintre preocupările noastre majore.Este important ca ei să se cunoască suficient de bine pentru a-și înțelege nevoile, a relaționa eficient cu cei din jur, a înțelege și nevoile celorlalți și a reuși, în acest mod, să se adapteze rapid diverselor medii cu care intră în contact.Vom continua în această direcție pentru că, pe măsură ce ajungem în mijlocul tinerilor, realizăm cât de mult își doresc astfel de proiecte”, a explicat dr. ing. Mihail Doruș, Președintele Asociației ACVO.
Despre Asociația ACVO
Asociația ACVO a fost înființată de către compania ApaVital, la începutul anului 2018, pentru a da viață proiectelor sale de responsabilitate socială și de implicare în comunitate. Câteva dintre temele importante din agenda pe care asociația și-o propune sunt dezvoltarea urbană, protecția sustenabilă a mediului, spiritul civic și spiritul de colaborare între oameni, evoluția personală și autocunoașterea. O parte însemnată din proiectele ACVO este îndreptată spre adolescenți – oamenii de care depinde cu adevărat viitorul nostru.