Primul an de pandemie a dus la o explozie a numărului de contracte cu jumătate de normă. Sunt peste 1 milion de români care lucrează în acest fel acum, iar specialiştii spun că piaţa oferă tot mai multe posturi, care necesită o muncă de 4 sau 6 ore.
Mulţi trebuie să petreacă mai mult timp acasă, cu copiii cât, fac scoala online. Alţii muncesc în mai multe locuri sau, dimpotrivă mai puţin, pentru că firma lor şi-a redus activitatea din cauza restricţiilor, scrie stirileprotv.ro.
Criza sanitară a făcut că numărul celor care lucrează part-time, adică mai puţin de 8 ore pe zi, să crească rapid.
Dacă la începutul primăverii trecute erau 978.000, acum sunt cu peste 126.000 mai mulţi. Pe de altă parte, s-a redus numărul celor care muncesc cu normă întreagă. Acum sunt 5,4 milioane, cu 164.000 mai puţini decât în 2020.
Reducerea activităţii în unele domenii, dar şi şcoala online, care i-a obligat pe părinţi să stea mai mult acasă – toate contribuie la aceste evoluţii de pe piaţa muncii, spun specialiştii în recrutare.
Bogdan Badrea, reprezentat platforma recrutare: “Horeca, evenimente, aceasta e o primă explicaţie pentru creşterea contractelor part-time, al doilea motiv este că există o căutare activă a candidaţilor, un interes foarte mare. Avem tinerii care vor să-şi caute un prim job, şi-atunci e cea mai bună cale part-time, există un interes din partea celor care nu prea mai pot munci full time pentru că fie au școala online, fie au temeri legate de pandemie.”
Pe de altă parte, sunt schimbări importante şi în privinţa salariilor. Peste 1 milion de români câştigă cel mai mic salariu pe economie, adică aproape 1.400 de lei. Majoritatea lucrează la privat. În schimb, în ultimul an, a crescut numărul celor care câştigă peste medie, atât la stat, dar mai ales la privat.
Dacă în urmă cu un an erau 300.000 de angajaţi la privat şi alţi 131.000 la stat cu salarii nete de peste 4.000 de lei, acum sunt 39.000 în plus la privat şi aproape 5.000 la stat, potrivit datelor oficiale.
Specialiştii au remarcat că, dacă înainte de pandemie poate puţini români îşi permiteau sau se gândeau să pună bani deoparte, acum tendinţa de economisire este clară. 43% dintre cei cărora le mai rămân bani din salariu îi pun deoparte, potrivit unui recent al companiei de cercetare Nielsen.
Vasi Dragomir, specialist companie de cercetare de piață: “Comportamentul de economisire nu e deliberat, ci mai degrabă un efect al schimbării stilului de piaţă, oamenii activi, care obişnuiau să plece în călătorii, la festivaluri, trecând prin această perioadă de privare impusă de pandemiem au ajuns să redirecţioneze acest venit în puşculiţă, în contul de economii.”
Pe de altă parte, românii sunt mai optimişti decât vecinii lor din Europa Centrală şi de Est, atât în privinţa finanţelor proprii, cât şi a perspectivelor de angajare, mai arată studiul.