Spitalul „Sf. Spiridon” se confruntă de mai mult timp cu lipsa unor medicamente uzuale din farmacia unităţii medicale. Situaţia însă s-a acutizat atât de grav în ultima perioadă încât mai multe plângeri au plecat din spital către DSP şi Ministerul Sănătăţii, reclamând că ar lipsi analgezice pentru pacienţii care sunt internaţi la Terapie Intensivă, post-operaţie, sau chiar pentru resuscitarea unor persoane cu probleme la Cardiologie.
O echipă a Ministerului Sănătăţii, alături de una de la DSP, efectuează în aceste zile un control amplu la unitatea medicală, scrie ziaruldeiasi.ro.
Conducerea spitalului spune că problemele cu medicamentele ar fi vechi, că există unele deficienţe de furnizare pe perioadă scurtă de timp, dar că nu au existat disfuncţionalităţi majore. În acelaşi timp, managerul dr. Dan Timofte spune că în ultimul an zece angajaţi de la achiziţii şi-au dat demisia, iar mai mulţi distribuitori de medicamente s-au retras din contracte sau furnizează produsele cu întârziere.
Sesizările au fost făcute de asociaţiile de pacienţi
Deşi situaţia este cunoscută de mai mult timp în rândul personalului medical din spital, prima sesizare a acestei situaţii către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Ministerul Sănătăţii (MS) a fost făcută abia la finalul lunii iunie. Sesizarea a fost făcută de către Vlad Ghiga, reprezentantul asociaţiilor de pacienţi în Consiliul Etic, după ce mai mulţi medici din spital au sesizat lipsuri grave cu care se confruntă în tratarea pacienţilor. „Pot doar să vă confirm că sunt membru în Consiliul Etic al spitalului, ca reprezentant al unei organizaţii de pacienţi şi că nu există niciun fel de relaţii contractuale între mine, spital şi orice membru al spitalului. Am încercat să atrag atenţia asupra problemelor care mi-au fost sesizate, iar acum este o misiune de audit la nivel de Ministerul Sănătăţii, care a început luni şi se va termina vineri.
De asemenea şi DSP Iaşi are o anchetă în curs, în baza aceleiaşi sesizări, iar după ce vom avea rezultate voi putea să ofer şi mai multe informaţii”, a precizat Vlad Ghiga.
Spre exemplu, surse din spital susţin că într-o zi din luna iunie, când au fost făcute cinci intervenţii chirurgicale în Clinica de Ortopedie, pacienţii nu au primit calmante după încetarea efectului anesteziei. Pe foaia de observaţie ar fi fost scris că medicamentele respective lipseau din farmacia spitalului. „Când efectul anesteziei a trecut, efectiv pacienţii urlau de durere în saloanele lor, şi nici măcar Algocalmin nu era. Un medic a trimis o asistentă să împrumute două fiole pe care le-au împărţit la cinci pacienţi”, precizează surse din spital.
Citiți mai multe pe ziaruldeiasi.ro.