Circa 200 de studenți din Chișinău și Iași au participat în perioada septembrie 2020-martie 2022 la un program de educație antreprenorială în vederea dezvoltării abilităților de gestionare a unei afaceri. Tinerii beneficiari ai Programului Transfrontalier România-Republica Moldova – Educație Antreprenorială Colaborativă (Collaborative Entrepreneurial Education) au fost studenții facultăților de textile de la Universitatea Tehnică Chișinău și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași.
Aceștea au fost implicați timp de 18 luni în diverse activități, inclusiv tabără de educație antreprenorială (BOOTCAMP), schimb de bune practici și cursuri de instruire. Totodată, au vizitat mai multe companii cu profil textil atât în România, cât și în R.Moldova pentru a se informa cu regulile și realitățile din lumea businessului.
În cadrul Conferinței de închidere a proiectului “Educație Antreprenorială Colaborativă”, Neculai Vițelaru, președintele Patronatului Județean al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Iași a accentuat viziunea mediului de afaceri în contextul relațiilor bilaterale transfrontaliere.
“Viziunea mediului de afaceri privind rezultatele acestui proiect se bazează pe 4 piloni: a) crearea unui ecosistem de afaceri capabil să răspundă provocărilor viitorului; b) resurse umane calificate cu competente in tehnologia informației; c) sprijinirea inițiativelor antreprenoriale; d) digitalizarea relației dintre mediul privat și administrația publică. Ne dorim pe viitor să multiplicăm rezultatele proiectului și să inițiem și în alte proiecte bilaterale.“
Managerul proiectului, Irina Aga a evidențiat că cooperarea transfrontalieră reprezintă o platformă de consolidare a parteneriatului între universități și industria textilă de pe ambele maluri ale Prutului.
“Această inițiativă susține dezvoltarea abilităților antreprenoriale ale studenților pentru sporirea accesului la inovații, finanțare și formarea unei generații noi de antreprenori. Prin urmare, integrarea educației antreprenoriale în programul academic de studii are capacitatea de a-i ajuta pe studenți să-și dezvolte noi abordări de instruire, precum și abilități de gândire critică în rezolvarea creativă a problemelor”.
Victor Poede, reprezentantul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră a reiterat faptul căastfel de proiecte sunt necesare și utilepentru promovarea culturii antreprenoriale din cele două țări.
Decanul facultății de textile și poligrafie din cadrul Universității Tehnice din Republica Moldova, Sergiu Tronciu a salutat colaborarea fructuoasă dintre cele două universități de pe ambele maluri ale Prutului, exprimându-și încrederea că în viitorul apropiat viitorii absolvenți vor valorifica cunoștintele acumulate în cadrul proiectului și se vor regăsi în lumea oamenilor de afaceri prosperi.
Potrivit coordonatorului de proiect, Ana Sochircă, în cadrul acestei inițiative a fostproiectat conceptul unui Program Național de dinamizare a stabilirii parteneriatelor între mediul academic și cel antreprenorial; elaborat un studiu privind indentificarea necesităților studenților în gestionarea unei afaceri. Totodată, 120 de studenți au fost instruiți în domeniul antreprenoriatului, 60 de tineri au participat la o tabără de educație antreprenorială (BOOTCAMP), iar 20 au participat la schimbul de studenți între cele două universități partenere.
Proiectul ”Collaborative Entrepreneurial Education” a fost implementat de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Moldova, Patronatul Județean al Întreprinderilor Mici și Mijlocii Iași și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” cu suportul financiar al Uniunii Europene prin intermediul Programului transfrontalier România-Republica Moldova. Proiectul a oferit o imagine clară despre necesitatea introducerii in curricula de studii universitare a obiectelor în domeniul antreprenroiatului la facultățile fără profil economic.