Educația juridică este deosebit de importantă pentru oricine, dar în mod special pentru minori, deoarece îi ajută pe aceștia să aibă un start corect în viață, să dezvolte o conduită model în societate, să își îndeplinească planurile și visele în acord cu legea.
Profesorii și directorii unităților de învățământ preuniversitar din Iași înțeleg influența extraordinară a acestei materii asupra elevului, motiv pentru care solicită în mod frecvent specialiștilor în drept predarea educației juridice în școlile în care profesează.
Începând cu luna septembrie, la Iași se desfășoară un proiect inedit, numit Orașul Juridic, prin care cadrele didactice și specialiștii în drept (avocați, notari, polițiști, mediatori etc) colaborează în scopul informării juridice a minorilor, tinerilor. Astfel, predarea educației juridice în școlile din Iași a continuat și în săptămâna care a trecut. Specialiștii Orașului Juridic s-au întâlnit cu elevii și le-au explicat pe înțelesul lor legea, drepturile, libertățile fundamentale și obligațiile, au jucat jocuri juridice, au împărtășit experiențe de viață pentru care au primit consiliere juridică și au legat prietenii folositoare pe termen lung.
Continuă predarea educației juridice în școală
La Liceul cu Program Sportiv din Iași, specialiștii Orașului Juridic s-au întâlnit cu elevii de gimnaziu, la invitația doamnei profesor Dana Bența. Coordonator al activității juridice a fost avocat Ana Maria Rață. Discuțiile s-au purtat în zona de drept penal, drept civil și protecția drepturilor omului, punându-se accent pe munca în echipă, pe disciplină și responsabilitate socială.
La Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, specialiștii Orașului Juridic s-au întâlnit cu elevii de gimnaziu, la invitația părintelui Laura Matei, de profesie jurist. Discuțiile preferate de elevi s-au centrat în zona bullying, în mod special, specialiștii propunând metode de prevenire și combatere printre colegi a acestui fenomen. Din tematică nu au lipsit jocurile juridice, inițiate de avocat Roxana Baban, coordonator al activității juridice în această școală dar și autor al jocurilor juridice Themesis.
La Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Iași, specialiștii Orașului Juridic s-au întâlnit cu elevii de gimnaziu, la invitația doamnei profesor Maria Rusu. Coordonator al activităților juridice în școală a fost avocat Ana Maria Rață, subiectele juridice preferate de elevi fiind din zona drepturilor omului, dreptului penal și civil.
La Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iași, specialiștii Orașului Juridic s-au întâlnit cu elevii de gimnaziu, la invitația doamnei profesor de matematică Maria Rusu. Temele de discuție s-au axat pe dreptul penal, dreptul civil, drepturile și obligațiile omului, drepturile copilului.
La Liceul Tehnologic „Spiru Haret” UCECOM din Iași, specialiștii juridici s-au întâlnit cu directorul Corina Gheorghiu în vederea semnării unui parteneriat pe termen lung și pentru a distribui, celor 160 de elevi înscriși la zi în cadrul acestei școli, cartea juridică „Codul penal pe înțelesul copiilor”.
La Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași, specialiștii Orașului Juridic s-au întâlnit cu elevii claselor de liceu, la invitația doamnei profesor Narcisa Adochiei. Coordonatori ai activităților juridice au fost comisar șef Sorin Perianu de la Agenția Națională Antidrog (Iași), comisar șef Candice Petcu și inspector de poliție Cristina Barboșanu de la Direcția Generală Anticorupție (Iași), inspector de specialitate Andreea Sabetay de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (Iași), avocat Cristina Gavrilescu și avocat Roxana Baban. Temele de discuție s-au centrat pe prevenirea consumului de droguri, prevenirea anticorupției, prevenirea traficului de persoane, contractele din dreptul civil, prevenirea bullyingului, răspunderea penală și altele.
Toți elevii care au participat la orele organizate de Orașul Juridic au primit gratuit cartea „Codul penal pe înțelesul copiilor”, dar și diplome de participare.
Orașul Juridic este un proiect de educație juridică desfășurat de Asociația pentru Dialog în Justiție în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Primăria Municipiului Iași, Direcția Generală Anticorupție, Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire Consiliere și Evaluare Antidrog Iași, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași și alți parteneri.
„Codul penal pe înțelesul copiilor” a fost pus la dispoziția elevilor cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Iași, prin confinanțare pe Legea 350/2005, sprijinul presupunând tipărirea unui număr limitat de exemplare din cartea juridică.