Pe 4 aprilie, Ambasada României din Praga îl așteaptă pe președintele Consiliului Județean pentru acest eveniment și i-a organizat mai multe întâlniri cu personalități locale.
Aleșii județului au decis săptămâna trecută, într-o ședință convocată de urgență, alocarea a 12,5 mii de lei pentru a obține de la Grădina Botanică a Universității „Al.I. Cuza” o „clonă” din Teiul lui Eminescu, care urmează să fie trimisă la Praga și plantată într-un parc de acolo. De ce a fost aleasă capitala Cehiei? – Pentru că în timpul scurtei vizite a poetului național în 1869, acesta a făcut cea mai celebră fotografie în Piața Sf. Wenceslas. Din bugetul județului va fi alocată și suma necesară pentru amplasarea unei plăci cu inscripție lângă arbore, în Piața Náměstí Míru. Pentru implementarea acestui proiect, Consiliul Județean trebuie să încheie un Acord de cooperare cu Universitatea „Al.I. Cuza”.
Citiți și Din aprilie, spectacolele Ateneului la Sala Unirii vor avea prețuri mai mici
Ambasadoarea României la Praga, Maria-Antoaneta Barta, a transmis președintelui Costel Alexe că, în perspectiva vizitei pe care o va efectua cu această ocazie, Ambasada României la Praga este în curs de pregătire a întâlnirilor cu reprezentanți ai autorităților regionale și locale, ai comunității românești, precum și ai mediului economic ceh. Aceste întâlniri sunt menite să promoveze dezvoltarea relațiilor economice și în alte domenii de activitate specifice autorităților publice locale, având ca obiectiv întărirea relațiilor bilaterale între autoritățile administrative din Iași și Praga. Evenimentul este programat pentru ziua de 4 aprilie.
În octombrie 2017, un vlăstar al Teiului lui Eminescu a fost sădit în Stadtpark din Viena. În acest parc din centrul capitalei Austriei, se găsește deja un bust al poetului, iar arborele a fost plantat de primarul Mihai Chirica, însoțit de ambasadorul României la Viena, Bogdan Mazuru, de ambasadorul Republicii Moldova la Viena, Victor Osipov, de președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, de directorul Muzeului Unirii din Iași, Aurica Ichim, și de parlamentarul și istoricul austriac Harald Troch.