Joi, 21 octombrie 2021, Primăria Municipiului Iași, în parteneriat cu Fundația Colegiului Național de Apărare, sucursala Iași, și Universitatea ”Petre Andrei” din Iași, a organizat Conferința Națională ”AFGANISTAN. Două decenii de prezență NATO”. Evenimentul a avut loc în Sala Voievozilor, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. La
Conferință au participat autorități locale, reprezentanți de seamă din domeniul academic, din Ministerul Apărării Naționale, precum și foști miniștri.
Chiar de la începutul evenimentului, a fost subliniat rolul important pe care România l-a avut în menținerea securității în Afganistan, timp de 20 de ani. ”România a fost prezentă în această misiune de la bun început și a participat pe tot
parcursul acesteia, însă lucrurile neștiute despre prezența României în Afganistan le vom afla de acum pe parcursul conferinței noastre și a altor conferințe de acest gen”, a spus Lia Anton, președintele interimar al Fundației Colegiului Național de Apărare, sucursala Iași.
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a subliniat rolul deosebit pe care l-au avut cei aproape 2.000 de militari romani dislocați în Afganistan timp de 20 de ani: ”Vreau să mulțumesc tuturor celor prezenți aici. Am ținut neapărat ca Fundația Colegiului Național de Apărare să rămână partener principal în organizarea acestui eveniment pe care noi îl găzduim de mai multă vreme. De altfel, Fundația Colegiului Național de Apărare este principalul partener pentru toate evenimentele anuale din preajma Zilei Armatei”.
La rândul său, președintele Fundației Colegiului Național de Apărare a dezvăluit premisele care au condus la implicarea organizației într-un astfel de proiect. ”Evenimentul de astăzi încheie careul de evenimente pe care Fundația Colegiului Național de Apărare l-a început cu Ziua Drapelului. Am încercat să ieșim din nișă, din breșa în care noi, ca Fundație a Colegiului Național de Apărare, ne desfășurăm activitatea, și, pentru prima dată, Fundația a marcat în acest an pe 24 iunie – Ziua Drapelului, când am și lansat un volum extraordinar de bine documentat de către trei cadre didactice de la Universitatea din București”, a spus Cristian Petcu, președinte Fundația Colegiului Național de Apărare.
Conferința Națională ”AFGANISTAN. Două decenii de prezență NATO”
Implicat în proiect a fost și mediul academic. Universitatea ,,Petre Andrei” din Iași este deja un promotor a ceea ce înseamnă implicarea României în proiectele internaționale, în cele menite să ducă la menținerea securității mondiale. ”Așa cum ați putut constata, după retragerea NATO din Afganistan, s-a produs o avalanșă de opinii si mai ales de judecăți de valoare înainte ca oamenii să cunoască ce a însemnat prezența trupelor NATO pentru două decenii în Afganistan. Această conferință este un prim pas spre Cunoașterea acestui fenomen, iar evenimentul la care participați este doar o parte din ceea ce noi, organizatorii, știm că se întâmplă”, a menționat prof. univ.dr. Sorin Bocancea, rectorul Universității ,,Petre Andrei” din Iași.
La eveniment au mai participat:
-Cristian DIACONESCU (Ministru al Justiției îm 2004 și Ministru de Externe în 2009)
-Col. Alin MOICEANU (Șeful Direcției Politici de Apărare, Departamentul pentru politica
de apărare, planificare și relații internaționale din cadrul Ministerului Apărării Naționale)
-Ioan Mircea PAȘCU (Ministru al Apărării Naționale, 2000-2004)
-Gen. de brigadă Daniel POP (Brigada 15 Mecanizată)
-Gen. de brigadă Ciprian MARIN
-Prof.univ.dr. Cristian BOCANCEA (Universitatea „Petre Andrei” din Iași)
-Prof.univ.dr. Doru TOMPEA (Universitatea „Petre Andrei” din Iași)
-Prof.univ.dr. Zaker Hussain Ershad (Universitatea „Avicenna” din Kabul, Afganistan)
Conferința Națională ”AFGANISTAN. Două decenii de prezență NATO” este primul
eveniment de acest fel în România și precede suita de evenimente care vor avea loc la nivel
național pe 25 octombrie 2021, când România marchează Ziua Armatei Române.