LICEUL SPECIAL „Moldova”, din Tg. Frumos, este unica școală din zona Moldovei care școlarizează elevi (de la clasa pregătiroare până la clasa a XII-a) cu deficiență de vedere și nevăzători, urmând progama școlii de masă. MISIUNEA liceului este construirea unei comunități de învățare interactivă, în care elevi, părinți, profesori, colaboratori creăm un cadru prietenos și de încredere, unde fiecare dintre noi găsim calea spre reușită. Împreună explorăm încrederea, frumosul, starea de bine, experimentăm alegerile, învățăm despre lumea din jur, acționăm și ne comportăm moral inițiind proiecte în școală și în afara școlii.
În fiecare an ne dorim să venim cu oportunități și mijloace noi de formare personală și profesională, prin punerea în valoare a oamenilor resursă și a organizațiilor cu specific educațional.
În 2022 am realizat proiectul „Schimb de experiență în tandem” (finanțat de Asociația pentru Valori în Educație, ca premiu pentru Directorul anului pentru inovare, 2021), în care colegi de la Școala Specială Pașcani, alături de colegi de la Liceul Special „Moldova” s-au întâlnit într-un schimb de experiență și de bune practici, într-un cadru nonformal, la Ibănești, având alături reprezentanți ai Fundației pentru Comunitate, ai Școlii Încrederii, Mind Arhitect și Ovidiu Tuduruță, antreprenor și fost elev al școlii noastre.
În anul 2023, continuăm cu un program complex de învățare experiențială, care contribuie la creșterea calității actului educațional.
Astfel, în perioada februarie-iunie 2023, Liceul Special “Moldova” în colaborare cu Asirys SuperTineri implementează proiectul „Comunități școlare în sinergie. Dezvoltare personală și profesională în tandem”. Grupul țintă al fiecărui work-shop este reprezentat de 20 participanți – cadre didactice, didactic auxiliar, nedidactic, elevi de la Liceul Special „Moldova” (participarea fiind posibilă pe baza unui formular de înscriere) – și 10 invitați din comunitatea școlară locală. Ne propunem să punem în relație oamenii din comunitatea școlară cu lideri educaționali, de la care să învățăm paradigme educaționale moderne și să dezvoltăm strategii de dezvoltare personală și profesională, care promovează schimbarea în educație și care cresc calitatea actului educational. Proiectul a fost gândit într-o manieră complexă, cu sesiuni de workshop-uri, în care vom dezbate, analiza și integra informațiile furnizate de către specialiști, dublate de vizite în școli de succes, asociate comunității AVE sau comunități școlare de învățământ privat, din județul Iași și din țară.
În cadrul workshop-urilor vor lectura directori de școli premiați de Asociația pentru Valori în Educație în anii 2021-2022: Petronela Petrea, Georgiana Livia Antoci, Adina Romanescu, Simona Voinescu. În cadrul acestui program vor participa, de asemenea, formatori SuperTeach, care ne vor familiariza cu conceptul Institutului Arbinger legat de Mentalitatea Deschisă în Educație – toate acestea cu scopul de a transforma modul de predare și relaționare cu elevii, astfel încât să aibă un impact asupra motivației pentru învățare a acestora. O avem invitată și pe doamna profesor Varvara Sângiorzan, director al Liceului Solomon Haliță, Sîngeorz Băi, facilitator AVE și al programului Edu Network (care își dorește să aducă sistemul educațional din România în top 10 Europa până în anul 2035).
Unul dintre partenerii importanți ai acestui proiect este Școala Încrederii, cu sprijinul cărora vom desfășura o vizită la Transylvania College, la finalul anului școlar. Liceul nostru face parte din programul “Școala Încrederii” din ianuarie 2021.
În cel de-al cincilea workshop sunt invitați specialiști din domeniul psihiatriei pediatrice și psihoterapiei – Luminița David, medic specialist în psihiatrie pediatrică și lect. univ. dr. Oana Danilă, împreună cu care vom aborda tematica problemelor emoționale și a tulburărilor comportamentale sau de adaptare cu care se pot confrunta elevii.
Proiectul va fi finalizat cu un volum cu ISBN online, cu articole tematice relevante pe tematica propusă.
Instituții partenere:
Școala Gimnazială „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului, Școala Gimnazială „Elena Cuza”, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Școala Gimnazială Popricani, Școala Varlaam Mitropolitul, Paradis International College, Liceul „Solomon Haliță”, Sîngeorz Băi, Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1, Târgu Mureș și Transylvania College.