Vine Paștele, însă speriați de scumpiri, românii au devenit ceva mai cumpătați. Cei care nu știu să facă singuri cozonaci comandă mai puțini.
La rândul lor, comercianții au micșorat gramajul, în speranța că vor avea vânzări comparabile cu cele de anul trecut. Chiar și așa, în 4.500 de brutării din toată țara, cuptoarele duduie.
Ingredientele principale pentru un cozonac s-au scumpit. De pildă, nuca este 50 de lei kilogramul, de la 30. Proprietarii de patiserii și de brutării artizanale spun că numărul de comenzi se apropie de cel de anul trecut. Însă prețurile au crescut ca aluatul, în medie cu 10 procente. Dacă un cozonac clasic costa 50 de lei, acum costă 65.
În timp ce în patiserii se vând cozonaci ce cântăresc peste un kilogram, în supermarketuri găsim și cozonaci ceva mai mici, de 450, 600 sau 750 de grame.
În 2021 românii au cumpărat 6,5 milioane de cozonaci, conform Partronatului Român din Industria de Morărit și Panificație.
Sursa: PRO TV