Chiar daca exista o varietate de optiuni in mediul online prin care iti poti construi propriul website, cea mai buna alegere cand vine vorba de crearea si mentenanta acestuia raman serviciile de web design profesionale.
Cu toate acestea, ca si in cazul altor servicii, pretul de creare al unui website poate varia de la caz la caz in functie de nevoile specifice ale fiecarei persoane sau business.
Pe langa hosting si inregistrarea domeniului care presupun adesea costuri fixe, exista anumite aspecte care pot influenta pretul total al serviciilor de web design. Iata cateva dintre acestea:
Tipul websiteului
Costul unui website poate varia semnificativ in functie de scopul acestuia. Astfel, pretul crearii unui magazin onlineelectronic sau landing page va fi diferit de pretul unui site de prezentare (vezi https://www.adicoscai.com/pret-site-prezentare/) sau blog personal.
Diferenta este justificata de cele mai mult ori de complexitatea procesului de construire al unui tip specific de website care implica adesea mai mult timp si efort din partea web designerului.
Daca ai nevoie de un website bazat exclusiv pe distribuirea de continut, acesta poate fi creat cu ajutorul unei platforme gratuite de gestionare a continutului open-source, cum ar fi WordPress.
Daca scopul principal al afacerii tale este acela de a vinde produse online, vei avea nevoie de un website axat pe comertul electronic care necesita, in general, functionalitati mult mai complexe comparativ cu un blog personal, ce favorizeaza experienta de cumparaturi a utilizatorilor. Prin urmare, un astfel de website va presupune un proces de implementare mult mai complex si poate implica costuri mai mari.
Designul
Daca iti doresti un website standard si minimalist pentru un business de mici dimensiuni, atunci, in general, timpul alocat pentru design nu va fi unul foarte indelungat.
Cu toate acestea, daca vrei ceva diferit, original, care sa nu semene cu nimic din ceea ce prezinta competitia ta, atunci este posibil ca web designerul tau sa aiba nevoie de mai mult timp pentru a integra diferite modele, sabloane si caracteristici specifice business-ului tau. Realizarea unui design unic poate dubla sau chiar tripla costul crearii unui site web.
In ceea ce priveste designul personalizat, costurile variaza in functie de numeroase aspecte precum complexitatea meniului de navigare, integrarea de elemente grafice aditionale sau chiar necesitatea de a ajusta designul astfel incat site-ul tau sa arate bine si sa functioneze optim pe ecranele smartphone-urilor si tabletelor.
Numarul de pagini
De regula, cu cat numarul de pagini este mai mare, cu atat pretul de realizare al website-ului va fi pe masura. In cazul in care ai nevoie de o varietate de sabloane diferite pentru paginile website-ului, acest lucru poate afecta pretul final. Altfel spus, costurile de web design nu sunt influentate doar de numarul de pagini, ci si de tipurile paginilor.
Pentru un aspect personalizat care presupune functionalitati unice, web designer-ul trebuie sa petreaca mult mai mult timp pentru a costumiza designul in functie de scopul final al fiecarei pagini. Acesta este motivul pentru care pot exista diferente majore intre un pret pentru dezvoltarea unui magazin online WordPress + Woocommerce cu zeci de pagini pentru categorii la care se adauga anumite filtre de produs si un blog personal care include un numar mic de categorii standard.
Integrarea functionalitatilor
Si de aceasta data, componentele tehnice ale unui website variaza in functie de tipul si scopul acestuia. Ele pot include functionalitati variate precum cosul de cumparaturi, chatul pentru mesaje, galeriile foto, sidebars, sectiuni de comentarii, formulare web si newslettere, printre altele. Cu cat vei avea nevoie de mai multe astfel de functionalitati, cu atat costul de realizare al unui website ar putea fi mai mare.
Chiar daca majoritatea functionalitatilor sunt disponibile ca plugin si pot fi usor de gasit dupa cateva clikuri pe Google sau sunt deja integrate gratuit in CMS-ul pe care il folosesti, acestea vor trebui configurate de catre cineva care intelege cum functioneaza — in mod ideal persoana care s-a ocupat de crearea si dezvoltarea website-ului tau.
Mentenanta
Odata ce website-ul a fost creat va trebui, in cele din urma, sa investesti si in mentenanta acestuia. Intretinerea continua te va asigura ca orice neregularitati sunt identificate si remediate inainte sa devina probleme complexe care pot afecta functionalitatea generala. Acestea includ adesea lucruri precum actualizari de plugin-uri si teme, verificarea erorilor de tip 4xx si 5xx, inlaturarea comentariilor spam, identificarea de broken links si multe altele.
Si, pentru ca erorile identificate pot fi unele destul de complexe, mentenanta website-ului va necesita implicarea unui expert, ca si in cazul dezvoltarii si implementarii sale initiale. Asadar, daca inca cercetezi piata pentru a compara preturile serviciilor de web design, ar trebui sa adaugi la bugetul tau si costurile de mentenanta ale viitorului tau website — asta daca iti doresti sa ramana in cea mai buna forma pentru cat mai mult timp.
In cele din urma, pretul de realizare al unui website difera foarte mult in functie de scopul final al acestuia, complexitatea functionalitatilor si elementelor vizuale, la care se adauga si serviciile de mentenanta pe termen lung.
Pentru a evita costurile greu de suportat, este indicat sa te orientezi catre niste servicii de web design care sa iti propuna o oferta personalizata ce include toate cele mentionate anterior. Astfel, vei fi sigur ca investesti intr-un website care indeplineste intocmai viziunea si necesitatile tale respectand totodata bugetul stabilit.
Daca ai nevoie de o cotatie de pret pentru proiectul tau poti lua legatura cu Adi Coscai, Web Designer & Developer din Bucuresti. Gasesti datele lui de contact pe site-ul sau – www.adicoscai.com