Epidemia de coronavirus a închis şcolile, dar a deschis interesul autorităţilor pentru a investi în centre de predare online. La Iaşi, 40 de astfel de săli de curs, din care se poate preda virtual, vor fi date în folosinţă săptămâna viitoare.
Mai întâi se vor face ore cu elevii din anii terminali, care au examene de dat. Părinţii, şi mai ales elevii, au primit vestea cu bucurie, scrie observator.tv.
Eliza are 18 ani și este elevă în clasa a 12-a la Liceul Economic Virgil Madgearu, din Iaşi. Anul acesta va susţine examenul de bacalaureat. De când pandemia a închis şcolile, s-a pregătit acasă, însă recunoaşte că uneori ar fi avut nevoie de ajutor.
ELIZA GOLDUM, ELEVĂ ÎN CLASA A 12-A: La matematică am avut nişte exerciţii pe care chiar nu ştiam cum să le fac.
Şi tocmai pentru că sunt momente în care singuri nu reuşesc să înainteze cu materia, autorităţile locale ieşene au căutat soluții. 40 de centre de educație online vor fi deschise până la sfârşitul lunii în şcolile din oraş.
MIHAI CHIRICA, PRIMAR IAŞI: Am vrut să ieșim oarecum din contextul general în ideea că elevii învață pe tot felul de platforme mediatice. Ideea este că profesorul să stea la catedră, să stea la tablă şi să scrie pe tablă, să predea efectiv, iar copii vor fi conectaţi de la distanţă.
MIHAELA GOLDUM, MAMA ELIZEI: Cred că e un pas foarte bun pentru a ajută la dezvoltarea inteligenţei copilului şi pentru a-l susține, pentru că e un pas important în viața lui, primul lui examen din viața mult mai decisiv.
În centre vor avea acces doar profesorii, în funcţie de o programare prestabilită cu Inspectoratul Şcolar Judeţean. Elevii vor sta acasă în faţa tabletei, laptopului, telefonului sau calculatorului.
BOGHIU CĂTĂLIN, DIRECTOR SMART CITY PRIMĂRIA IAȘI: Sistem tip lavalieră profesorului să îi capteze permanent sunetul constant oriunde se va află, la tablă. El se va comporta că într-o clasă normală doar că elevii nu sunt în bănci, sunt la ei acasă. Deci el va pleca la tablă, va explica, elevii vor pune întrebări.
Pentru copiii din zone sau familii defavorizate, încă se caută soluţii pentru a le oferi acces la internet şi aparatură necesară pentru a putea intra şi ei online la ore.