Dacă acum 30 de ani era important să ai o meserie, în 2020, posturile de zidar, instalator sau electrician nu sunt nici pe departe cele mai căutate joburi.
Schimbările la nivel demografic şi avântul tehnologic au adus schimbări majore în industria locurilor de muncă. Mulţi dintre cei care vor să-şi găsească un loc de muncă se îndreaptă către joburi care au legătură cu computerele şi matematica.
Conform unui studiu publicat de Forumul Economic Mondial, printre cele mai căutate locuri de muncă sunt cele de programatori, dezvoltatori de software, analişti pentru securitatea informaţiei şi multe altele din aceleaşi domenii, scrie adevarul.ro.
Şi profesiile de arhitecţi şi ingineri rămân stabile. În mod specific, raportul menţionează că va fi o creştere a pieţei muncii în domeniul ingineriei biochimice, a nanotehnologiei, roboticii şi ingineriei materialelor.
Există o nevoie tot mai mare de vânzători specializaţi
Deoarece progresele tehnologice continuă să perturbe industriile, există o nevoie tot mai mare de vânzători specializaţi, care să explice ofertele companiei către o gamă largă de clienţi, inclusiv întreprinderi, guverne, consumatori, precum şi clienţilor noi cu care compania nu a lucrat niciodată. În acest caz, atât numărul de angajatori cât şi numărul de viitorii angajaţi sunt în creştere.
De exemplu, întrucât conţinutul editorial este consumat din ce în ce mai mult pe telefonul mobil, o companie de media digitală ar dori să angajeze persoane din vânzări care să aibă cunoştinţe şi informaţii despre advertisingul online.
De asemenea, tot mai multe persoane se specializează în ultimii ani în acest sens, iar cererea de astfel de joburi rămâne şi ea crescută.
Potrivit aceluiaşi studiu, a apărut şi o nouă tendinţă în rândul angajatorilor. O modalitate prin care companiile planifică să găsească talentul necesar pentru noi locuri de muncă este formarea angajaţilor existenţi cu noi seturi de competenţe. De fapt, 65% dintre respondenţi au spus că deja investesc în reorientarea profesională a angajaţilor actuali.