În weekend-ul 4-6 septembrie, Borsec-ul pre(gătește) un Ceaun de Cultură și Outdoor!
Asociația culturală Secvențe și Primăria orașului Borsec vă invită la un eveniment „de racord” al unui îndrăgit eveniment – Ceaun Borsec Festival, care devine, anul acesta, Cea1 Borsec 2020 – Ceaun de Cultură și Outdoor. În perioada 4 și 6 septembrie, vom redescoperi Borsec-ul, cea mai frumoasă stațiune ascunsă din Transilvania, prin muzică, ateliere sportive, culturale și educative, proiecții de film, dar și mancăruri alese, pregătite la ceaun de cinci din restaurantele și pensiunile din stațiune.
Cei prezenți la Cea1 Borsec 2020 vor putea asista la proiecții de filme și concerte în aer liber – un recital de chitară clasica cu Filip Zsombor, concert de muzică medievală cu renumitul ansamblu instrumental Codex și un recital extraordinar al îndrăgitului interpret Emeric Imre. Evenimentele muzicale vor avea loc sâmbătă, în zona Pârtiei de Schi. Tot sâmbătă, pe scena de la Pârtia de Schi, va avea loc o Conferință OUTDOOR, în parteneriat cu Visit Harghita, cu tema: Turismul pentru familii în România.
Ziua de duminica va fi ziua competițiilor sportive – Ziua Borsec OUTDOOR 2020. Vor avea loc concursuri de Cros Montan, Orientare in alergare și demonstrații de parapantă și mountain bike. În zilele de 5 și 6 septembrie, la Borsec, va fi Ziua Bicicletei.
Șoseaua de centură a stațiunii, unul dintre cele mai deosebite trasee de ciclism din țară, va fi închisă pentru a lăsa loc amatorilor de bicicletă. Ca element de noutate în acest an se va organiza și un concurs pe echipă la șah – Cupa Villa Montana Borsec. Evenimentul se va desfășura fără spectatori.
„Am primit multe încurajări din partea publicului pentru a face o ediție de continuitate în acest an, una care să respecte, evident, normele sanitare și de distanțare în vigoare. Am ales să dedicăm ediția din acest an familiei și ne dorim ca împreună să fim puternici, să acționăm responsabil și, tot împreună, să petrecem trei zile în care să ne bucurăm de liniștea si frumusețea Borsecului.
Situatia existentă nu ne-a permis, ca în alți ani, să organizam demonstrații culinare internaționale sau concursuri de gătit, totuși turiștii vor avea ocazia, și în acest an, să guste din preparate la ceaun…din care nu vor lipsi gulașul secuiesc, ceaunul ciobanului sau ceaunul moldovenilor basarabeni.” a declarat Dan Burlac, producătorul evenimentului.
Condiții de participare
Grija pentru respectarea normelor sanitare și de distanțare este o prioritate a organizatorilor. Întreaga zonă de la Pârtia de Schi Speranța va fi special amenajată astfel încât turiștii, și mai ales familiile, să poată sta la mese. Zona va dispune de mici insule pentru a păstra distanțele prevăzute de lege și pentru a asigura desfășurarea în condiții de siguranță a evenimentului.
Accesul in zona dedicată evenimentului se va face printr-un loc special amenajat. Participanților la Cea1 Borsec li se va efectua triajul epidemiologic prin luarea temperaturii. De asemenea, purtarea măștii (medicale sau non-medicale) este obligatorie pe toată durata festivalului. Participanții vor avea la dispoziție soluții pentru dezinfectarea mâinilor.
Regulamentul de participare a fost publicat pe pagina de Facebook a evenimentului și va fi afișat în zona de acces. Organizatorii vor limita prezența publicului în zona dedicată ediției din acest an la 500 de persoane, conform normelor în vigoare stabilite de ofiialități.
Programul complet al evenimentului poate fi găsit pe pagina de Facebook a Ceaun Borsec Festival și la Centrul de Informare Turistică din centrul stațiunii Borsec.
***
Organizator: Primăria Borsec
Producător: ASOCIAȚIA CULTURALĂ SECVENȚE
Cu sprijinul: Consiliului Județean Harghita, Fundația Pro Borsec, Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet/ Institutul Maghiar din București, Salvamont Borsec, Asociaţia Salvamont Dancurás Gheorgheni.
Parteneri media: Agerpres, Radio România Tg. Mureș, Ski &Outdoor Magazin, Marosvásárhelyi Rádió Románia, Székelyhon
Despre Ceaun Borsec Festival: Mai multe informații găsiți pe pagina de Facebook – Ceaun Borsec Festival
Despre Borsec: Borsecul, cunoscut încă din 1594, este înconjurat de Munții Bistrița, Călimani, Gurghiu și Masivul Ceahlău. Orașul este situat la o altitudine de 900 de metri, iar vizitatorii se pot bucura de trasee de bicicletă, schi sau trasee montane. Stațiunea este faimoasă pentru apele sale minerale care i-au adus, în trecut, titlul de ”Regina Apelor Minerale”. Descrierea marelui scriitor maghiar Orbán Balázs despre Borsec rămâne de actualitate: ”Loc mai frumos și mai deosebit ca Borsecul și împrejurimile, abia dacă mai poți visa: unde atotștiutoarea natură a avut dorința să cuprindă într-o grădină fermecată, bunăvoința dumnezeiască prin fapte și proprietăți benefice și frumoase atât pentru ochi cât și pentru corp și suflet”.