În caz de Apocalipsă, indiferent că vorbim despre una biblică, nucleară, meteo, ori provocată de un robot împăiat în pielea lui Arnold Schwarzenegger, sau de un virus corporatist care ne va transforma în zombi, eventualii supravieţuitorii se vor confrunta, printre multe alte probleme, cu cea a asigurării hranei.
Ce alimente şi băuturi sunt cele mai indicate într-o astfel de situaţie, care se conservă cel mai bine şi cât de mult pot rezista ele în timp? Sunt câteva întrebări ale căror răspunsuri pot fi găsite într-o amplă analiză BBC dedicată acestei teme.
În primul rând, de ce se strică mâncarea?
„Din cauza microbilor”, este răspunsul scurt, simplu şi ştiinţific, oferit de Michael Sulu, expert în chimia alimentară la University College London din Marea Britanie.
Prin urmare, pentru ca alimentele să nu fie alterate de culturile microbiene, cele mai răspândite metode folosite, în prezent sunt: sărarea mâncării, uscarea (deshidratarea) alimentelor, condimentarea sau depozitarea acestora în containere ori recipiente speciale, vidate.
Toate aceste metode au ca scop reducerea multiplicării culturilor microbiene de pe alimente.
Sărarea ori uscarea, cele mai simple şi sigure metode pentru conservarea mâncării
Conform expertului în chimia alimentară consultat de BBC, cele mai eficiente metode din cele de mai sus sunt uscarea şi sărarea.
Uscarea alimentelor este foarte eficace deoarece culturile microbiene nu se pot dezvolta în medii lipsite de apă. De asemenea, lipsa apei împiedică producerea oxidării, altă cauză a alterării alimentelor.
De asemenea, pusul alimentelor la sărat, în special carnea, este o altă metodă eficientă deoarece şi, în acest caz, ea reduce umiditatea, creând astfel un mediu în care agenţii patogeni nu pot supravieţui.
„Sarea extrage apa din microorganisme şi distruge legăturile chimice ale acestora”, declară Sulu care precizează că, în termeni ştiinţifici, acest lucru poartă denumirea de „şoc osmotic”.
La fel ca şi sarea, zahărul poate induce şi el, în anumite condiţii, un astfel de „şoc” microbilor. Zahărul alb rafinat, de pildă, conţine 99,9% zaharoză pură şi nu permite deloc dezvoltarea culturilor microbiene, motiv pentru care se consideră că nu are, practic, dată de expirare.
Să aveţi şi nişte borcane de miere puse la păstrat. Ele ar putea fi consumate inclusiv de arheologii care vă vor descoperi rămăşiţele
Apologeţii Apocalipsei, sau aşa-numiţii „prepperi” ori experţi în supravieţuire care fac pregătiri pentru tot felul de scenarii de criză, trebuie să ştie că mierea reprezintă unul din alimentele care a demonstrat că poate rezista, fără probleme, timp de milenii.
Şampania, cea mai indicată băutură în cazul în care vine sfârşitul lumii
Cea mai veche sticlă de vin din istorie datează de cira 1.700 de ani şi a fost descoperită într-un vechi mormânt roman în Speyer, Germania. Ce-i drept, nimeni nu a avut curajul să deschidă sticla şi să vadă ce gust are băutura.
Cea mai veche sticlă de şampanie, cu o vechime de 200 de ani, a fost descoperită într-o epavă aflată pe fundul Mării Baltice.
„A avut un gust fantastic”, declara, la acea vreme, Christian Ekstrom, scafandrul care a făcut descoperirea în 2010, a băut conţinutul unei astfel de sticle, despre care a spus că era foarte dulce şi că şampania încă mai făcea bule.
Totuşi, de dragul cercetării, astronauții nu au consumat carnea pe loc şi au trimis-o, totuşi acasă, pe pământ pentru analize suplimentare.