Un ieșean care a mers la oftalmolog pentru a-și lua ochelari a descoperit că suferă de o tumoare orbitală, o boală extrem de rară. Cu toate acestea, medicii au reușit să îndepărteze complet tumoarea printr-o intervenție chirurgicală reușită, restabilindu-i vederea și calitatea vieții bărbatului.
Un bărbat de 46 de ani din Iași care s-a dus la un simplu control oftalmologic pentru a-și pune ochelari a aflat că are o tumoare orbitală, o afecțiune extrem de rară, întâlnită în doar 1% dintre tumorile cranio-cerebrale, scrie Ziarul de Iași.
Bărbatul observase de un timp că începe să nu mai vadă cu ochiul drept și a crezut că are nevoie doar de ochelari, motiv pentru care s-a dus la un banal control oftalmologic. Medicul a decis să-i facă investigații suplimentare, iar diagnosticul a fost șocant: tumoare orbitală benignă.
”Am fost la un control oftalmologic să-mi fac ochelari, dar m-au îndrumat să fac un control pentru glandă și un set de analize. Am făcut un CT și abia atunci mi s-a găsit problema la ochi, tumoră oculară benignă. După aceea a urmat intervenția pe care nici n-am simțit-o, iar după intervenție am început să văd mai bine”, a declarat pacientul Mihai Mămăligă.
Tumorile orbitale reprezintă sub 1% din toate tumorile cranio-cerebrale
Tumorile orbitale sunt extrem de rare și pot fi operate în doar câteva spitale din România. Printre acestea, și Spitalul de Neurochirurgie din Iași, unde medicii i-au extirpat cu succes tumoare, după o operație foarte complexă, care a durat mai multe ore. După intervenție, bărbatul și-a recăpătat complet vederea și se află acum în afara oricărui pericol.
Citiți și Pompierii români, în lupta cu flăcările din Grecia
Conf. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, afirmă că tumorile orbitale sunt extrem de rare, reprezentând sub 1% din toate tumorile cranio-cerebrale.
Majoritatea acestor tumori sunt benigne, dar pot exista și cazuri de malignitate. Din punct de vedere anatomopatologic, indicația chirurgicală este de rezecție totală sau maximală, pentru a restabili funcția vederii și anatomia corectă a globului ocular în orbită. În acest caz, a fost vorba de o tumoră benignă, vasculară. Rezecția completă a tumorii a permis pacientului să-și reia activitatea și viața normală fără probleme.