O firmă care are sediul într-o casă părăsită – cu geamuri sparte, într-un sat din Iași, a fost amendată de Fisc cu 30.000 de lei după ce s-a aflat că a transportat mărfuri ale companiilor unui oligarh rus, aflat pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene.
Mărfurile au plecat din Rusia și au ajuns în Republica Moldova după ce ar fi tranzitat România. Proprietarul firmei a contestat sancțiunea și a obținut în prima instanța anularea ei, dar ANAF a făcut apel și procesul urmează să se judece. De la începutul războiului în Ucraina, ANAF a verificat peste două mii de persoane fizice și juridice, în contextul sancțiunilor aplicate Rusiei. 10 milioane de euro care apartineau unor societăți rusești au fost blocate de ANAF, scrie stirileprotv.ro.
Firma acuzată de ANAF că a făcut afaceri cu un oligarh rus, aflat pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, are sediul social într-o casă dărăpănată din Gorban – județul Iași.
Societatea este deținută de un bărbat cu dublă cetățenie: română și molodovenească. Iar camioanele lui ar fi transportat, potrivit ANAF, mărfuri în valoarea de peste 9.000 de dolari – din Rusia în Republica Moldova – de la două companii controlate indirect de Alexey Mordashov, un milionar rus, prieten apropiat al lui Vladimir Putin.
Acum, societea din Iași se apără și spune că nu a știut că firma cu care a închiat contractul era deținută de oligarhul rus.
Gabriel Ciobanu, avocat: „Societatea nu a cunoscut împrejurarea că societățile de la care a încărcat cantitățile de marfă și pe care le-a transportat în Republica Moldova ar fi deținute, printr-o înșiruire de alte societăți comerciale, de către persoana care a fost sancționată prin regulamentul UE.”
Firma din Iași a contestat sancțiunea primită de la ANAF si judecătoria din Răducăneni, a anulat amenda. Fiscul a făcut însă apel la Tribunal dar încă nu a fost stabilit un termen de judecată.
Societatea acuzată că a făcut afaceri cu oligarhul rus deține peste 40 de camioane pe care le folosea pentru a transporta mărfuri din Rusia și Comunitatea Statelor Independente în România, Republica Moldova și Bulgaria.
Ștefan Isari, primar Gorban: „Administratorul firmei își achită impozitele, toate taxele sunt achitate la zi. Eu nu am văzut camioane de ale lor la noi în comună.”
Radu Lupei, factor poștal: „Primește din țări străine plicuri sigilate. Le ia cam la 2-3 zile.”
Alexey Mordashov – oligarhul rus cu care, potrivit ANAF, ar fi făcut afaceri firma din Iași – deține cea mai mare companie siderugică și de minerit din Rusia. Averea lui a fost a fost estimată, anul trecut, de Bloomberg la peste 21 de miliarde de dolari – ceea ce îl face al doilea cel mai bogat rus din țară.
Mordashov deține un super-iaht, pe care l-a cumpărat cu 500 de milioane e de dolari. Ambarcațiunea are sală de sport, piscină, salon de frumusețe, două heliporturi și o barcă de mare viteză, cu care oligarhul poate pleca în caz de urgență de pe iaht.
Mordashov a deținut și un al doilea iaht – Lady M – dar acesta i-a fost consfiscat de poliția italiană.
Alexey Mordashov a fost inclus pe lista de sanțiuni a Uniunii Europene ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. El este și acționar al Rossiya Bank – considerată „banca personală” a înalților funcționari ruși care au beneficiat de anexarea Crimeei în 2014.