Cazinoul din Vatra Dornei a fost reabilitat după ce, pentru mult timp, a fost lăsat abandonat și a ajuns într-o stare foarte proastă. Lucrările au durat aproape 5 ani, iar costurile sunt estimate la 7 milioane de euro.
Cazinoul din Vatra Dornei aparține Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar după renovare a fost transformat în muzeu. S-a schimbat și denumirea, iar acum se numește „Palatul Dornelor, fostul Cazinou al Băilor”. Peste 5 ani va purta o nouă denumire: Palatul Dornelor. Muzeul poate fi vizitat gratuit pentru început.
„Clădirea care poartă astăzi denumirea de Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” a cunoscut perioade înfloritoare, dar și încărcate de zbucium. Monumentul a fost construit în perioada Imperiului Austro-Ungar, în vremea împăratului Franz Joseph, după proiectul arhitectului vienez Peter von Brand. Proprietate a Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, clădirea a fost ridicată între 1896 și 1898 și inaugurată la 10 iulie 1899.
Afectată puternic în timpul celor două Războaie Mondiale, au existat două încercări de reabilitare, în anul 1926 și în 1960, intervențiile dovedindu-se a fi minime. În anul 1948, clădirea a fost naționalizată, trecând în proprietatea statului, iar în 1988 aceasta a fost dezafectată din cauza stării avansate de degradare.
Lucrările de reabilitare au început în data de 15 aprilie 2019 și au fost finalizate în data de 15 noiembrie 2023. Consolidarea și restaurarea clădirii monument „Cazinoul Băilor” cu schimbarea destinației în Centrul muzeal „Cazinoul Băilor”, cod SMIS 120362, al Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, este un proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 5, Prioritatea de investiții 5.1”, a transmis Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Istoria cazinoului din Vatra Dornei
Cazinoul din Vatra Dornei a fost construit între 1896 și 1898 și are o arhitectură superbă. Arhitectul austriac Peter Paul Brang a folosit ca sursă de inspirație cazinoul din Baden-Baden, care este deschis și în zilele noastre. S-au folosit note ale Renașterii germane, într-un stil eclectic.
Încă de la inaugurare, cazinoul s-a bucurat de un interes major. Trenurile care aduceau turiștii erau pline, mai ales că oamenii veneau în regiune și pentru băile termale. Astfel, ziua ei mergeau la tratament, iar seara se distrau la cazinou. Printre personalitățile care au ajuns în zonă se află regele Franz Joseph, arhiducele Franz Ferdinand, dar și Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Corneliu Zelea Codreanu și Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Cazinoul a intrat în 1918 în proprietatea Fondului Bisericesc al Bucovinei, dar după Al Doilea Război Mondial a început să fie degradat. În acest conflict militar a suferit distrugeri importante, astfel că în 1945 a intrat în proces de restaurare. Clădirea a fost naționalizată și transformată în club muncitoresc după instaurarea comunismului în România.
După Revoluție, orice plan de modernizare a fost abandonat și abia în 2019 a început restaurarea. Clădirea este în prezent gata și poate fi vizitată de turiști, însă aici vor avea loc expoziții de artă. Rolul inițial, de cazinou, nu va mai fi păstrat, probabil și din cauza faptului că în zilele noastre amatorii de jocuri de noroc se îndreaptă mai degrabă către mediul online, acolo unde pot accesa jocurile preferate și din aplicații de cazino pe mobil.