Cât ne costă salariile pentru posturile de secretari de stat înființate în plus de Guvernul Ciucă. Aproape fiecare minister și-a mărit conducerea.
Față de guvernarea precedecentă, coaliția PSD-PNL a creat 28 de posturi de secretar de stat. Statul le plătește lefuri ce depășesc 1.000.000 euro pe an.
La sfârșitul anului 2020, PNL, USR și UDMR și-au împărțit între ele posturile de secretar de stat din ministere, nu mai puțin de 80, dar cu mult sub numărul-record din timpul guvernării Dăncilă, când erau peste 100. În guvernarea actuală, în care locul USR a fost luat de PSD, numărul secretarilor de stat a crescut din nou, ajungând la 97.
O negociere cu o pagubă de peste un milion de euro
Creșterea este și mai spectaculoasă în cazul subsecretarilor de stat. Dacă organigrama Guvernului Cîțu, prevedea doar nouă asemenea funcții, în Guvernul Ciucă sunt 20 de subsecretari. Crearea de sinecuri este o modalitate prin care liderii coaliției dau de mâncare gurilor flămânde din partidele pe care le conduc. Costurile sunt plătite de contribuabili, iar acestea nu sunt mici.
Un secretar de stat are un salariu de bază de 16.640 de lei pe lună. Ceea ce reprezintă un venit anual cu puțin sub 200.000 de lei. Leafa unui unui subsecretar are 14.560 de lei, echivalentul unui venit anual de 174.720 de lei.
Pentru lefurile secretarilor de stat, sunt alocați de la buget 19.368.000 de lei. Dintre care 3.394.000 reprezintă doar salariilor pentru cele 17 noi posturi înființate în 2021. Pentru subsecretari, efortul bugetar este mult mai mic, de 3.494.000 lei. Însă ponderea salariilor pentru posturile nou înființate este mai mare, reprezentând 1.921.920 de lei. În total, târguiala dintre PSD, PNL și UDMR a făcut ca din buzunarele românilor să fie scoase automat 5.316.000 lei într-un singur an. Asta doar pentru posturilor nou înființate.
La momentul negocierii funcțiilor de rangul 2 din ministere, partidele din coaliție nu au venit cu nicio justificare privind creșterea numărului de posturi. Astfel că posibilele explicații care rămân sunt fie că noii guvernanți sunt mai leneși sau mai incompetenți decât predecesorii lor. E nevoie de mai mulți oameni ca să facă aceeași treabă. Fie posturile sunt înființate cu dedicație pentru ca vreun membru proeminent de partid să aibă și el o funcție în stat.
Vasile Dîncu, singurul ministru care a redus numărul secretarilor
Analizată defalcat pe fiecare minister, creșterea numărului de secretari de stat nu este spectaculoasă decât în puține cazuri. Însă mai toate ministerele au creat măcar un post în plus. Singurul caz în care numărul de posturi a fost chiar redus este Ministerul Apărării. Vasile Dîncu a păstrat doar doi secretari de stat, față de trei secretari și un subsecretar, pe vremea când ministerul era conduse de actualul premier, Nicolae Ciucă.
Sursa: Fanatik.ro