Guvernele lumii caută soluții pentru a convinge populația să consume mai puțină carne. O idee ar fi etichetele de avertizare, precum cele de pe pachetele de țigări, care, potrivit experților, ar putea ajuta la reducerea consumului de carne.
Produsele din carne ar putea avea etichete de avertizare, la fel ca țigările. Asta pentru că Parlamentul European, împreună cu mare parte dintre guverne, militează pentru reducerea consumului de carne care poate veni cu diverse probleme grave de sănătate.
În plus, industria cărnii cauzează emisii de gaze cu efect de seră, ce duc la schimbări climatice. De aceea, Greenpeace recomandă reducerea consumului de carne în Uniunea Europeană cu peste 70% până în 2030. Potrivit estimărilor, România trebuie să reducă cu 62% consumul de carne în 7 ani și cu 75% în 27 de ani.
Avertismente de sănătate pentru reducerea consumului de carne
Iar avertismente de sănătate, precum cele de pe pachetele de țigări, ar putea ajuta la reducerea consumului de carne. Cel puțin asta spune un studiu realizat de cercetători din Marea Britanie.
Mai exact, o echipă de la Universitatea Durham din Marea Britanie a constatat că folosirea unor etichete de avertizare ar putea avea un impact în reducerea consumului de carne, după ce au testat o serie de astfel de etichete pe produsele care conțineau carne. Etichetele folosite erau formate dintr-o imagine și un text, unele dintre ele avertizând asupra daunelor aduse climei, sănătății și, de asemenea, asupra riscului de pandemii.
Cum s-a desfășurat studiul
La studiul cercetătorilor britanici au participat 1.000 de adulți care preferă carnea. Aceștia au fost împărțiți în patru grupuri și li s-au arătat imagini ale unor mâncăruri gătite, pe care le-ai putea cumpăra dintr-o cantină, cum ar fi paste cu carne, paste cu pește, paste cu legume sau paste vegane. Felurile de mâncare erau însoțite de o etichetă de avertizare privind sănătatea, fie o etichetă de avertizare privind clima, fie o etichetă de avertizare privind pandemia, fie nicio etichetă.
Apoi, oamenii au trebuit să ia 20 de decizii privind diferite alegeri de mâncare, răspunzând la întrebări privind cât de anxioase și cât de credibile erau etichetele, iar cercetătorii au măsurat dacă au existat modificări legate de intențiile viitoare de a cumpăra și consuma carne. Datele colectate de experți au arătat că toate etichetele au fost eficiente pentru a-i descuraja pe oameni să aleagă carnea în mesele lor. Etichetele au redus alegerea felurilor de mâncare care conțin carne cu până la 10 procente, iar cele care au avut un impact mai puternic au fost etichetele care avertizau asupra schimbărilor climatice.
„Atingerea nivelului zero net este o prioritate pentru națiune și pentru planetă. Întrucât s-a demonstrat deja că etichetele de avertizare au redus fumatul, precum și consumul de băuturi zaharoase și alcool, utilizarea unei etichete de avertizare pe produsele care conțin carne ne-ar putea ajuta să atingem acest obiectiv dacă ar fi introdusă ca politică națională“, a afirmat Jack Hughes, care a realizat studiul în cadrul cercetărilor sale de doctorat la Departamentul de Psihologie al Universității Durham.
Ajută avertismentele la evitarea unui aliment
Psihologul Keren Rosner a explicat însă pentru „Adevărul“ că măsurile care interzic nu vor funcționa.
„Oamenii trebuie să aibă senzația, convingerea că aleg, nu că le sunt impuse interdicții. Măsurile coercitive favorizează apariția rezistenței și revoltei și pot duce la apariția unui comportament mai accentuat negativ“, susține specialista.
Cei mai mari iubitori de carne din Europa
În Marea Britanie, 72% din populație se declară consumatoare de carne, iar guvernul vrea să reducă cu 30% consumul de carne până în 2032.
O persoană din Uniunea Europeană consumă în medie între 0,73 kg/săptămână și 1,20 kg de carne/săptămână, potrivit datelor din 2022. Media europeană a consumului de carne era, în 2017, de 82,6 kg.
Țările în care se consumă cea mai multă carne, pe an, din Europa sunt: Spania (99 kg), Portugalia (95 kg), Islanda (91 kg), Polonia (88 kg), Germania (88 kg), Austria (87 kg) și Franța (83 kg). În România, o persoană consumă, în medie, 65 kg de carne pe an.
sursă: adevarul.ro