Seceta extremă a distrus câmpuri întregi de pepeni în Dăbuleni. Din cauza arșiței, pepenii nu au mai ajuns să fie adunați, ci au rămas pe câmp stricați și uscați. În loc să fie în piețe și să înceapă să-și recupereze investițiile, mulți producători din Dăbuleni sunt pe câmp, ca să vadă cât de mare e dezastrul.
S-a uscat tot, nu mai avut putere, fântânile au secat, nu avem cu ce să udăm. Am băgat în agricultură, dar nici jumătate din ce am băgat nu mai scoatem, spune o femeie.
Nu ni s-a întâmplat în niciun an cum nu s-a întâmplat anul ăsta. Avem bostani, îi punem de 40 de ani, dar niciodată n-am pățit să ne rămână culturile pe loc din cauza secetei, adaugă alta.
Nivelul Dunării a scăzut
Ce e mai rău abia urmează, se tem autoritățile din Dăbuleni, mai ales că nivelul Dunării a scăzut enorm și nici măcar cei care au sistem de irigații nu-și mai pot uda culturile.
Sorin Sandu, primarul municipiului Călărași: Seceta prelungită va genera probleme și pentru toamnă. Dacă nu vor fi precipitații, dacă nivelul Dunării va fi așa cum este, dacă pânza freatică, acolo unde oamenii au niște fântâni, nu-și va reveni sau nu se va urca vor fi probleme majore în perioada următoare. Deci nu în viitor. Suntem într-o problemă majoră în acest moment.
15 din cele aproximativ 1.000 de hectare cu pepeni cultivate anul acesta în Dăbuleni sunt compromise.
Sursa: Digi24
Citește și: Seceta face ravagii în Iași! Programul de furnizare a apei, restrâns dramatic în zeci de localităţi
Zeci de localităţi din mai multe comune din judeţ sunt în continuare în regim strict de alimentare cu apă. Este vorba despre Bârnova, Belceşti, Coarnele Caprei, Deleni, Fântânele, Focuri, Gropniţa, Movileni, Plugari, Probota, Româneşti, Şipote, Trifeşti şi Vlădeni, toate puse „la regim” până pe 31 iulie inclusiv. Pentru Lespezi şi Tătăruşi, restricţiile sunt menţinute până pe 31 august. În cazul unora dintre aceste comune, este vorba de prelungirea programului limitat de furnizare a apei.
ApaVital invocă necesitatea refacerii rezervelor de apă şi solicită localnicilor consumarea raţională a apei.