După o perioadă de timp marcată de izolări, ezitări şi dezertări, iată că Guvernul României a avut ieri, 26.03.2020, o tentativă firavă de a demonstra că, totusi, Executivul este funcţional. Autorul tentativei nu este altul decât ministrul Finanţelor Publice, domnul Cîţu, fost premier desemnat, şi domnia sa un dezertor de profesie, care a încercat prin intermediul a numeroase balbe jenante să ne aducă la cunoştiinţă o serie de măsuri pe care Guvernul României le-a gândit pentru sprijinirea populaţiei şi a mediului de afaceri.
Prima din măsurile anunţate, a fost crearea cadrului legislativ pentru amânarea ratelor populaţiei pe o perioadă de cel mult 9 luni dar nu mai mult de 31.12.2020.
Am aflat de la domnul ministru că solicitarea de amânare a ratelor poate fi făcută doar pe perioada existenţei stării de urgenţă dar că, în acelaşi timp, ordonanţa gândită nu va intra efectiv în vigoare decât dupa ce Guvernul României va emite şi normele de punere în aplicare a acestei ordonanţe, norme aşteptate săptamana viitoare sau cel târziu peste 2 săptămâni. Îi atragem atenţia domnului ministru că, dacă va întârzia mai mult de 2 săptămâni cu normele de aplicare ne vom apropia de termenul de expirare a stării de urgenţă aşa încât, ordonanţa poate rămâne, efectiv, fără obiect !!!
În altă ordine de idei,ne-a vorbit domnul ministru, vizibil incomodat de prezenţa camerelor de luat vederi, de beneficiarii acestei ordonanţe adică de cei care au avut de suferit în mod direct sau indirect ca urmare a declanşării pandemiei şi că “beneficiarii indirecţi” vor fi stabiliţi tocmai în normele pe care domnia sa speră să le termine în doua săptămâni. Pentru a veni în ajutorul domnului Cîţu şi pentru a scurta şi mai mult timpul în care se pot lucra efectiv aceste norme, vom sugera noi anumite categorii de cetăţeni care au suferit, în mod indirect, de pe urma decretării stării de urgenţă:
- Nu pot lipsi din categoria beneficiarilor ordonanţei angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Sănătăţii şi angajaţii Ministerului Apărării Naţionale care luptă cu pandemia, pentru ca a suferi de pe urma decretării stării de urgenţă nu ar trebui să însemne doar raportarea la faptul diminuării unor venituri.
- Nu pot lipsi din categoria beneficiarilor ordonanţei pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani, oameni care au restricţii şi îngrădiri sporite ale drepturilor lor fundamentale .
- Nu pot lipsi din categoria beneficiarilor persoanele care au calitatea de unic întreţinător de familie, chiar dacă nu şi-a pierdut locul de munca sau chiar dacă nu au suferit diminuări ale propriilor venituri.
- Nu pot lipsi din categoria beneficiarilor soţii persoanelor care şi-au pierdut locul de muncă sau care au fost trecute sau cărora li s-au micsorat veniturile ca urmare a decretării stării de urgenţă.
- Fiind încredinţaţi de faptul că cei care s-au îmbolnăvit de maladia Covid 19 fac parte din categoria beneficiarilor direcţi ai ordonanţei, nu pot lipsi din categoria beneficiarilor indirecţi persoanele care s-au aflat/se află în carantină institutionalizată sau în izolare la domiciliu, independent de micşorarea sau nu a veniturilor proprii.
În speranţa că am uşurat foarte mult munca domnului Cîtu, îmi exprim dorinţa ca Guvenul României să redacteze, de urgenţă, aceste norme metodologice, astfel încât, Ordonanţa de amânare a plăţii ratelor să intre în vigoare chiar de săptămâna viitoare.
Deputat Circumscripţia Iaşi
Cojocaru Petru Bogdan