Asociația Culturală Euro Est Alternativ are bucuria de a vă informa că va participa la Olimpiada Mondială IKA, care se va desfășura în perioada 2-6 februarie în Germania, la Stuttgart, prin echipa regională ACEEA, care este formată din bucătari multiplu premiați la nivel mondial.
Vasile Spînu, căpitanul echipei(a obținut medaliile de aur în cadrul competiției de la Istanbul, ”The 13th International Gastronomy Festival Turkey”- 2015, la categoriile miel și pește, medalia de bronz ”World Cup Luxembourg”-2020, etc.),Adrian Lucian Șipoteanu-chef (premiat cu medalia de bronz în cadrul ”World Cup Luxembourg”-2014, locul doi mondial în calitate de coach la Olimpiada pentru Tineret din India, etc.), Alexandru Sbâncu-chef (câștigătorul cupei Biser Mora 2022 și a celei din Ierihon, etc.), Vlad Iftimi- chef (medaliat cu aur în Serbia în cadrul Festivalului Gastronomic din Nis, aurul la Romanian Beef Master by Chef Radu Zărnescu), Elena Pădurariu- pastry chef (doctorand în management, medaliată cu aur în Coreea de Sud, Trieste, etc.), alături de ajutoarele de bucătar Mădălina Zară, Mihaela Cristea și Rareș Păun vorreprezenta România, vor susține valorile asociației și promisiunea față de gastronomia sustenabilă.
Gastronomia sustenabilă implică evoluția din perspectivă socială și economică a comunităților, păstrând angajamentul față de eco-nutriție și sănătatea membrilor comunității. În acest sens, gastronomia sustenabilă poate fi descrisă ca fiind eco-gastronomie și interacționează cu toate celelalte componente ale dezvoltării sistemului. La un nivel mai profund, gastronomia sustenabilă se referă la producerea mâncării sensibile la mediul înconjurător, prepararea și mâncatul fiind menite să hrănească atât mintea, cât și corpul. Această presupunere are un număr vast de implicații. Cele mai relevante sunt legate de: supraviețuirea producției alimentelor locale, piețe, viabilitatea gătitului în familie, transmiterea cunoștințelor culinare și educarea gustului copiilor, dreptul la satisfacerea plăcerilor și a diversității, impactul în ceea ce priveșteautenticitatea gastronomică și bunăstarea comunității, are și rolul de a mici ruptura dintre elitele mâncărurilor și partea vastă a comunităților care mai trăiesc încă într-o stare de ”gastro-anomie”.
Accesul la mâncarea de calitate a devenit o chestiune politică, în aceeași măsură ca cea privitoare la mediul înconjurător, fapt pentru care membrii echipei ACEEA vor sublinia prin preparatele pe care le vor prezenta apartenența la viziunea presupusă de alinierea la valori precum bunăstarea populației, mâncare de calitate superioară provenită din producția locală, ideea conform căreia ”mâncarea trebuie să fie bună atât pentru mâncat, cât și pentru gândit”.
În demersul întreprins, Asociația Culturală Euro Est Alternativ este susținută până în momentul de față de Centrul de Conferințe și Evenimente LUX DIVINA din Brașov și Restaurantul”Plopii fără soț” din Iași.
Ne exprimăm convingerea în reușita transmiterii mesajului nostru, al Asociației Culturale Euro Est Alternativ, exprimată prin măiestria membrilor săi,cu ajutorul meniului care va fi prezentat în fața prestigiosului juriu al Olimpiadei.