Astăzi, la alegerile parlamentare 2020, românii îi vor alege pe senatorii și deputații care vor fi în Parlamentului României în următorii 4 ani.
Secțiile de vot s-au deschis la ora 7:00 dimineața și se vor închide la ora 21:00. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne în cele peste 18.000 de secţii organizate în ţară.
Măsuri speciale de protecţie în secțiile de votare
Pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, autorităţile au stabilit mai multe măsuri valabile pentru alegători şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare. Măsurile includ purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor și a obiectelor utilizate în procesul de vot, dar și distanțarea.
Iată o listă cu cele mai importante măsuri ce trebuie respectate în secțiile de votare:
- purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, a tuturor persoanelor implicate în procesul de vot
- distanţarea fizică de cel puțin un metru între participanţii la procesul electoral
- dezinfecţia periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral
- dezinfecţia sediilor secţiilor de votare
- stabilirea, pe cât posibil, a unor circuite separate de intrare şi de ieşire în sediul secţiei de votare
- marcarea locurilor de staţionare în sediul secţiei de votare şi în afara acestuia, astfel încât să se asigure menţinerea distanţei fizice
- dotarea secţiilor cu flacoane cu soluţie dezinfectantă
- asigurarea personalului care va măsura temperatura participanţilor la procesul electoral, la intrarea în sediul secţiei de votare
- accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători
- alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic
- numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, pe durata numărării voturilor, nu poate fi mai mare de 20.
Cum poți afla care este secția de vot unde poți vota
La alegerile parlamentare 2020, alegătorii pot vota doar la secția unde sunt arondați, pe care o pot afla de pe pagina web a Registrului Electoral. Este necesară completarea a trei câmpuri:
- CNP – codul numeric personal
- Numele de familie
- Codul de verificare pe care îl vedeți pe site
Alegătorii care au viză de flotant, dar nu s-au înscris în Registrul Electoral, care se face printr-o cerere înaintată la primărie, trebuie să votați la secția unde este arondată adresa respectivă.
Cu ce acte votezi la alegerile parlamentare din 2020
La alegerile parlamentare 2020 din 6 decembrie, alegătorii trebuie să aibă acte când ajung la secția de votare care să le dovedească identitatea, în baza cărora își pot exprima dreptul la vot. Lista de documente este stabilită prin art. 83 din Legea 208/2015.
Pentru alegerile parlamentare din decembrie 2020, potrivit Deciziei 35/2020 a BEC, alegătorii pot vota cu documente al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie.
Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară pot vota cu:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pașaportul diplomatic;
- pașaportul diplomatic electronic;
- pașaportul de serviciu;
- pașaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
Duminică, la alegerile parlamentare 2020, secțiile de votare se închis la ora 21:00, când preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară încheierea procesului de vot. Alegătorii care la ora 21:00 se află în sediul secţiei de votare, dar și cei care sunt la rând, în afara sediului, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59, iar în acest sens vor primi bonuri de ordine cu ştampila de control a secţiei de votare.