Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a virat, marţi, suma de 593,951 milioane de lei pentru alimentarea cu prima tranşă de 250 de lei pe cardurile sociale oferite prin programul „Sprijin pentru România”.
Potrivit unui comunicat al MIPE, în 2023 se acordă şase tranşe de ajutor pentru alimente şi mese calde unui număr de aproximativ 2,4 milioane de persoane aflate în situaţii de vulnerabilitate.
„Sprijinul pentru alimente şi mese calde acordat românilor vulnerabili continuă şi în 2023, odată cu majorarea cu 12,5% a pragului de venit până la care se acordă dreptul. Astăzi au fost virate sumele pentru prima tranşă de anul acesta, adică a tranşa a V-a din program, de care vor beneficiază aproape 2,4 milioane de români.
Ne respectăm astfel promisiunea faţă de oameni, aceea de a avea grijă de nevoile lor imediate. Pe lângă voucherele sociale pentru alimente, vom continua distribuirea pachetelor cu produse alimentare şi în acest an, cu o nouă tranşă în luna aprilie. De asemenea, românii din medii vulnerabile primesc 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie.
Adăugând la acestea sprijinul pentru rechizite şi îmbrăcăminte acordat elevilor, trusourile pentru mamă şi nou-născut, voucherele pe care le pregătim pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit şi pentru achiziţionarea de electrocasnice, putem vorbi în 2023 despre un amplu pachet de măsuri sociale finanţat din fonduri europene – 1,8 miliarde de euro într-un singur an”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
Județele din România cu cele mai multe carduri sociale
Judeţele cu cei mai mulţi beneficiari de carduri pentru alimente şi mese calde sunt: Bucureşti (122.000), Suceava (90.879), Iaşi (90.196), Dolj (89.801) şi Bacău (82.410).
Separat de cei 2.372.974 de români care au deja card, au fost incluse pe listele de beneficiari eligibili actualizate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale alte 46.130 persoane, pentru care urmează să se emită şi distribuie cardul în cursul lunii viitoare.
De vouchere sociale pentru alimente şi mese calde beneficiază pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranşele din anul 2023;
persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranşele din anul 2023;
familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranşele din anul 2023;
familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranşele din anul 2023;
familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Carduri de energie și pachete alimentare pentru românii săraci
În cursul anului trecut, românii eligibili au primit alte patru tranşe, în valoare totală de 1.000 de lei, ultima fiind virată în data de 19 decembrie 2022 pentru 2.368.907 de români, precizează MIPE.
Ministerul reaminteşte că, începând din 20 februarie, se pot efectua plăţi pentru facturile la utilităţi prin intermediul cardurilor de energie acordate de Guvernul României persoanelor vulnerabile. În prima zi de utilizare a acestor carduri au fost făcute 13.816 plăţi în valoare de peste 4,6 milioane lei.
Beneficiarii de sprijin pot utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalităţi: direct la poştaş; la orice oficiu poştal din mediul urban sau la oficiul poştal în raza căruia îşi are domiciliul beneficiarul, în mediul rural; online, prin intermediul aplicaţiei informatice pe care Poşta Română o pune la dispoziţie.
Potrivit sursei citate, în primăvara acestui an, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va începe distribuţia celei de-a VI-a tranşe de pachete cu alimente în cadrul proiectului „Acordarea de pachete cu ajutoare alimentare”, finanţat prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate. Pachetele vor ajunge la 1.188.852 beneficiari şi conţin 12 alimente de bază (38 de unităţi) de la producători din România.
„Proiectul finanţat prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, cu un buget total de 235 milioane euro, presupune livrarea a 7.133.112 de pachete (170.000 tone de alimente) în şase tranşe, prima dintre acestea fiind acordată în perioada iunie – august 2020. În anul 2021 au fost livrate alte două tranşe de alimente, în lunile februarie – martie şi august 2021 – ianuarie 2022, cea de-a patra tranşă fiind distribuită în perioada martie – septembrie 2022”, se spune în comunicat.
(Sursa: Agerpres)