Toamna vine cu o problemă nouă. A crescut numărul cazurilor de infecție cu West Nile. Din păcate, s-au înregistrat și primele decese.
Medicii atrag atenția că vârstnicii și cei care au diverse afecțiuni sunt mai expuși pentru că există riscul să facă meningo-encefalită. Aproape 200 de persoane din Uniunea Europeană au primit deja confimarea că au fost infectate cu acest virus deosebit de periculos.
Institutul Național de Sănătate Publică a raportat două decese din cauza infecției cu West Nile. Unul în Brăila, celălalt în Constanța. Până acum, însă au fost înregistrate 23 de infectări, cele mai multe dintre ele în Capitală, 11 la număr. Aproximativ 80 la sută dintre cei infectați cu virusul West Nile nu prezintă simptome sau cel mult se simt ca la o banală raceală.
Unele cazuri duc la meningo-encefalită
Sunt, însă cazuri care duc la meningo-encefalită. Ultimii doi pacienți din București, în vârstă de 76 respectiv 74 de ani, au ajuns la spital cu dureri de cap, stare de confuzie și febră 40. Locuiesc în același cartier și niciunul nu a călătorit în străinătate.
Ștefan Lazăr, medic: „Ne confruntăm în primul rând cu fenomele encefalitice: pacienți care vin cu febră și afectare neurologică. Le facem puncție lombară și de multe ori stabilim acest diagnostic. Sunt spitalizări îndelungate pentru că pot apărea multe complicații. Mulți ajung chiar în ATI”.
Bolile tropicale provocate de înțepăturile țânțarilor sunt tot mai răspândite în Europa, în principal din cauza schimbărilor climatice. Temperaturile și umiditatea au creat un habitat potrivit pentru insecte.
Cum reușesc autoritățile să limiteze răspândirea virusului
Autoritățile încearcă să limiteze răspândirea acestora prin tratamente specifice de dezinsecție. În București, chiar în aceste zile, are loc cel de-al 12 lea tratament, iar până la finalul sezonului vor mai fi încă două. În alertă sunt și autoritățile din Brăila. Acolo un bărbat a murit, iar o femeie este în stare gravă.
Este, însă important ca cei care se plimbă pe malul lacurilor sau merg în pădure să ia măsuri.
Adrian Marinescu, director medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”: „Haine care să ne acopere parte din suprafață corpului cât mai mare, ne ferim. Dacă am fost la pădure și avem multe înțepături de țânțari și apare o simptomatologie după un interval de o săptămâna, trebuie să luăm în calcul inclusiv partea legată de West Nile”.
România s-a confruntat în 1996 cu cea mai gravă epidemie de West Nile din Europa. Atunci au fost 400 de cazuri și 17 decese.
(Sursa: StirilePROTV)