Pierderea elasticității pielii poate apărea ca urmare a faptului că stratul exterior al pielii nu conține suficientă apă. Lipsa hidratării atrage după sine oboseala, schimbarea texturii pielii, ba chiar și udisconfort. Este discutabil dacă sporirea aportului de apă poate ajuta în astfel de cazuri, în mod cert însă este nevoie de o îngrijire atentă a pielii. În acest articol îți spunem ce este pielea hidratată, care sunt cauzele și simptomele deshidratării, precum și câteva trucuri prin care poți preveni deshidratarea.
Ce este pilea hidratată?
Pielea hidratată apare netedă și strălucitoare în mod natural, deoarece are suficientă apă pentru a o susține. Nu trebuie să se simtă inconfortabil în nici un fel. Un bun indiciu al pielii hidratate este atunci cînd o prinzi între degete și ulterior o eliberezi. Dacă pielea este hidratată, se așează la loc imediat.
Cauzele pielii deshidratate
Pielea deshidratată nu are apă, astfel încât factori precum vremea uscată, excesul de cofeină sau alcool, dușurile fierbinți pot fi factori agravanți. Nu contează dacă ai tenul gras, uscat sau mixt, toate tipurile de piele pot suferi de deshidratare.
În ceea ce privește cauzele deshidratării, pierderea lipidelor poate duce la uscarea pielii. De asemenea, dermatita atopică (eczemă) este o afecțiune în care bariera pielii este mai predispusă la deshidratare. Sunt și alte cauze care stau la baza deshidratării pielii:
- petrecerea timpului în frig sau în căldură;
- utilizarea săpunurilor dure, a detergenților și a substanțelor chimice;
- utilizarea unor produse exfoliante necorespunzătoare;
- dușurile sau băile lungi și fierbinți;
- nehidratare corespunzătoare.
Sunt și afecțiuni care pot conduce la pielea uscată:
- boli tiroidiene;
- menopauză;
- diabet;
- nutriție neadecvată.
Diferența dintre pielea uscată și pielea deshidratată
Este destul de dificil de făcut diferența dintre pielea uscată și cea deshidratată. În principal, pielea uscată este un tip de piele, în vreme ce pielea deshidratată este consecința unor obiceiuri nu foarte sănătoase. Pielea deshidratată nu are apă și are un aspect obosit. Pielea uscată nu are uleiuri, ceea ce o predispune la descuamare și la senzație de disconfort. Toate tipurile de piele pot fi afectate de deshidratare.
Factori precum clima, stilul de viață, vârsta și produsele de îngrijire pe care le folosești pot contribui la o schimbare a tipului tău de piele.
Simptomele pielii uscate vs. simptomele pielii deshidratate
Simptomele pielii uscate
- mâncărime;
- roșeață;
- descuamare;
- iritare.
Simptomele pielii deshidratate
- aspect obosit;
- cearcăne proeminente;
- mâncărime;
- apariția liniilor fine și a ridurilor;
- ochi inflamați;
- sensibilitate crescută.
Când se recomandă consultarea unui dermatolog
Pielea deshidratată nu este o afecțiune gravă a pielii. Serurile, cremele și loțiunile hidratante, pot îmbunătăți textura pielii. Dacă totuși textura pielii nu se îmbunătățește după hidratare, se recomandă un consult la dermatolog.
Trucuri prin care îți poți menține pielea hidratată
Iată ce poți face pentru a te asigura că ai pielea hidratată corespunzător:
- bea o cantitate adecvată de apă: se recomandă cel puțin 8 pahare de apă pe zi, dar corpul poate avea nevoie de mai multă apă, în funcție de activitățile de zi cu zi și de greutate.
- utilizează produse hidratante de îngrijire a pielii: se recomandă produse pe bază de apă dacă ai pielea deshidratată, dar și produse care conțin: glicerină, acid hialuronic, ceramide (gama CeraVe), pantenol.
- evită dușurile calde și lungi: statul în apă vreme îndelungată poate afecta bariera de protecție a pielii, ceea ce poate duce la pierderea conținutului de umiditate și a uleiurilor necesare în hidratarea pielii.
- utilizează un umidificator: poate fi de folos atunci când conținutul de umiditate din aer este scăzut. Umidificatorul este de cel mai mare folos în timpul lunilor de iarnă.
- folosește protecția solară: pentru a preveni deteriorarea pielii de radiațiile ultraviolete. Expunerea la soare poate deshidrata pielea, determinând-o să-și piardă umiditatea și să descompună colagenul și elastina, responsabile pentru rezistența și elasticitatea pielii, ceea ce duce la îmbătrânirea prematură a pielii.
- consumă fructe și legume cu conținut crescut de apă: citrice de exemplu, bogate în vitamina C, o substanță vitală pentru a menține textura pielii. Alimentele bogate în vitaminele A și B3 sunt de asemenea necesare pentru a îmbunătăți sănătatea pielii.
- redu aportul de cofeină: cofeina și alcoolul pot reduce conținutul de apă al pielii.
- exfoliază fața regulat: este esențial să-ți cureți fața de celulele moarte acumulate din cauza lipsei de umiditate. Exfolierea se recomandă la fiecare 4-5 zile. Nu este bine să exfoliezi tenul mai des, pentru că acțiunea poate perturba bariera naturală a pielii, ceea ce duce la deshidratare (3).
Dacă pielea nu se hidratează și rămâne uscată și descuamată, folosește o cremă hidratantă sau o mască hidratantă, în funcție de tipul tău de piele (1).
Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:
(1) Radiance by WebMD, „Dos and Don’ts of skin hydratation”, accesat în data de 08.05.2023: https://www.webmd.com/beauty/features/skin-hydration
(2) Neutrogena, „The importance of skin hydratation”, accesat în data de 08.05.2023: https://www.neutrogena.com/the-bar/importance-of-skin-hydration.html
(3) SkinKraft, „How to keep your skin hydrated? (with 10 simple tips)”, accesat în data de 08.05.2023: https://skinkraft.com/blogs/articles/how-to-hydrate-your-skin