Dacă ai decis să predai abilitățile de pescuit copilului tău, trebuie să ții cont de anumite lucruri pentru a reuși să-i inspiri interesul pe termen lung. Copilul trebuie să afle ceva nou în fiecare zi, pentru a nu se plictisi și a percepe pescuitul ca pe un hobby captivant. Nu uitați să faceți și fotografii!
1. Experiența trebuie să fie cât mai distractivă
Pentru a face pescuitul cât mai distractiv pentru copil, este nevoie de răbdare și o atitudine jucăușă. Unui copil îi place de obicei lucrurile simple (de exemplu să vadă peștii cum înoată în apă), de aceea trebuie să-i permiți să facă ce își dorește la pescuit, să se joace, să arunce și el cu undița, să schimbe momeala, etc. În orice caz, să nu te aștepți ca un copil să stea doar lângă undiță și să fie mereu liniștit.
2. Învață-l pe copil despre habitatul peștilor și obiceiurile de hrănire
În țara noastră, din fericire, există foarte multe locuri de pescuit, din care poți alege unul mai aproape de casă. În acest fel, ai posibilitatea de a merge la pescuit mai des, în weekend, fără a pierde prea mult timp pe drum, pentru a-l învăța pe copil acest hobby interesant. În plus, copilul va vedea că pescuitul este mai accesibil decât și-a imaginat și nu se va simți obosit după călătoria lungă până la iaz, baltă sau lac.
Primul lucru interesant pentru un copil este să afle care sunt speciile de pești din lac și care sunt obiceiurile lor de hrănire. Există o mulțime de specii de pești, despre care copilul nu a auzit și cu siguranță va dori să știe mai multe lucruri privind viața acestora în habitatul lor natural.
Copilul trebuie să știe dacă specia de pește pe care vrea să o prindă este activă în sezonul respectiv în lac și ce momeală ar fi bine de folosit. Cunoscând obiceiurile de hrănire preferate ale peștilor, copilul va înțelege apoi care este cea mai bună momeală și strategie de aplicat.
De regulă, ar trebui să începi cu momeala vie, pentru că în cazul copilului este vorba despre un pescar începător. Mai târziu poate învăța și despre momeala artificială, folosită pentru fiecare specie de pește răpitor. Pentru a face experiența cât mai pozitivă, poți încorpora în plan și alte activități, cum ar fi înotul sau plimbarea cu barca.
3. Folosește scule și accesorii de calitate
Pescuitul devine și mai interesant dacă vei folosi scule și accesorii de calitate, cum sunt cele de pe TotalFishing.ro. Pentru un copil începător este recomandat pescuitul tradițional, cu un echipament de pescuit mai ușor. Copilul poate folosi o lansetă de greutate și dimensiuni reduse, la care momeala poate fi schimbată rapid. Există mulți producători care oferă scule de pescuit de toate tipurile, ce includ și articole de acest gen, ideale pentru copii.
Când alegi o lansetă pentru copil, atenție la lungimea ei, pentru ca micuțul pescar să o poată manevra cu ușurință la pescuit. Lanseta trebuie să fie dintr-un material rezistent, care să nu se rupă rapid.
4. Adu gustări sănătoase, apă sau fă un grătar la pescuit
Pentru a avea o stare de bine, este nevoie și de mâncare, un grătar sau câteva gustări sănătoase, neperisabile. Este greu pentru un copil să rămână atent și concentrat la lecția de pescuit, dacă stomacul îi trimite semnale de foame.
5. Încurajează-l pe copil de fiecare dată
Nu uita să-ți încurajezi copilul la pescuit. Fiecare captură contează ca rezultat și trebuie lăudată, chiar dacă este doar un pește mic, ce va fi eliberat înapoi în apă. În cazul în care copilul a stat toată ziua lângă undiță pe mal și nu a prins nimic, nu-l descuraja prin vorbe nepotrivite, pentru că asta îl va face să nu mai vrea să vină altădată la pescuit. Poți face câteva fotografii în acea zi, pentru a avea amintiri bune mai târziu, de la pescuit. El va arăta fotografiile prietenilor săi și se va simți mulțumit.
Pescuitul este bun pentru copii, le dezvoltă caracterul, răbdarea, puterea de concentrare, încrederea în forțele proprii și stima de sine. În plus, acest hobby îi învață să fie atenți, să ia decizii și să fie independenți.