Data de 2 Aprilie marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, stabilită de Organizația Națiunilor Unite la data de 18 decembrie 2007.
În toată lumea, în jurul acestei date, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra problematicii acestei afecțiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 80 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor lumii.
În Iași, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR), filiala Iași, împreună cu partenerii săi: Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Fundația Star of Hope România și Surâsul Albastru, au pregătit acțiuni și manifestări publice, în cadrul celei de-a XV-a ediții a Campaniei „Arată că îți pasă!”, printr-o serie de evenimente publice dedicate copiilor și tinerilor cu autism. Astfel,
- în seara zilei de 2 aprilie, vor fi iluminate în albastru Primăria Municipului Iași, Ateneul Național din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „GrigoreT.Popa” Iași și clădirea în care se află Departamentul de Sisteme de Producție Digitale, Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial din Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Prin aceasta acțiune Iașul se alătură campaniei internaționale „Light it up blue” prin care principalele clădiri din marile orașe ale lumii se vor ilumina în albastru, în semn de solidaritate cu persoanele diagnosticate cu autism.
- pe data de 3 aprilie, la ora 12.00, în Palas Iași, Atrium, ieșenii sunt așteptați să participe la un moment de Zumba cu Lucian Liciu, alături de elevi de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, Liceul „Al.I.Cuza”, Colegiul tehnic „Gh.Asachi” și studenți ai Universității „Al.I Cuza”, Facultatea de Psihologie.
Autismul este o tulburare complexă, neurobiologică, ce afectează comunicarea, relaţiile sociale şi comportamentul persoanei. Conform celor mai recente cercetări, autismul afectează 1 din 100 de copii. Autismul transcende toate graniţele sociale, culturale şi geografice, şi a devenit o criză globală în sănătatea publică, având cel mai rapid ritm de creştere.
Pentru mai multe detalii vă rugam contactați:
Carmen Ghercă, președinte ANCAAR Iași, vicepreședinte FEDRA
Tel: 0729 914094, e-mail: contact@ancaar-iasi.ro