În fiecare an, aproximativ 2.000 de femei din România mor din cauza cancerului de col uterin, afecţiune care ar putea fi prevenită prin administrarea vaccinului HPV, cele mai afectate de această boală fiind femeile active, cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani.
Tot în fiecare an, 3.300 de cazuri noi sunt diagnosticate, existând o estimare conform căreia la fiecare două ore apare un caz nou, femeile fiind mai afectate decât bărbaţii, scrie ziaruldeiasi.ro.
Specialiştii spun că papilomavirusul uman (HPV) este un virus care provoacă cea mai cunoscută infecţie cu transmitere sexuală, opt din zece persoane active sexual vor fi infectate la un moment dat, cu cel puţin o tulpină de HPV. Mai concret, în timpul actului sexual apar micro-leziuni la nivelul colului uterin, care nu se văd cu ochiul liber, însă care reprezintă calea de acces a acestui viurs care se cantonează la baza mucoasei, de unde progresează încet.
Medicii spun că însă nu toată lumea rămâne infectată, 90% dintre persoane scapă de acest virus în circa doi ani. Din punct de vedere al incidenţei, România se află pe locul al doilea în lume.
„Din păcate, România mai e depăşită de Kirghistan ca incidenţă şi mortalitate. Asta în contextul în care în comunism controalele ginecologic erau obligatorii şi anuale, nu aveam atunci atâtea cazuri de cancer de col uterin ca astăzi când nu ne mai ducem să ne facem consulturi, iar când apare o şansă precum un vaccin anti-hpv îi dăm cu piciorul“, a explicat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel la un eveniment organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).
Atât femeile cât şi bărbaţii trebuie să se vaccineze
Medicii susţin că vaccinarea previne în primul rând infectarea şi oferă o bună protecţie, în special dacă dozele sunt administrate înaintea începerii vieţii sexuale.
De anul viitor, fetiţele cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani se pot vaccina gratuit cu Gardasul 9, Ministerul Sănătăţii făcând de curând o licitaţie pentru achiziţionarea mai multor doze, care vor fi administrate la medicul de familie.
Pentru a beneficia de gratuitate, părinţii trebuiau să facă o cerere la medicul de care aparţin. Schema de vaccinare include două doze pentru persoanele la care vaccinarea este iniţiată la vârste cuprinse între 11 şi 14 ani şi trei doze pentru persoanele la care vaccinarea este iniţiată la vârsta peste 14 ani. Vaccinul se administrează atât la persoane de gen feminin, cât şi la cele de gen masculin, pentru a proteja împotriva bolilor determinate de papilomavirusul uman, bolile incluzând leziuni precanceroase, dar şi cancere ale organelor genitale feminine.