Căminul T20 din campusul Tudor Vladimirescu este plin. Aici sunt în jur de 60 de cadre medicale. Cei de la Spitalul de Infecţioase au 35 de locuri pregătite la hotelul Inspectoratului Şcolar.
Ieri, la Iaşi, după ce Grupul de Comunicare Strategică a reluat informarea cazurilor pe judeţe, 54 de persoane erau confirmate cu COVID 19. Judeţul nostru se află la mijlocul clasamentului în ţară la număr de teste pozitive, pe primul loc aflându-se Suceava cu peste 700 de persoane infectate şi Bucureştiul cu peste 500 de pacienţi pozitivi. Dintre cei 54 de pacienţi din Iaşi, doi sunt angajaţi la Aeroportul Internaţional.
În acelaşi timp, tot mai multe cadre medicale care se află în lnia întâi a frontului de luptă cu noul coronavirus şi-au arătat intenţia de a nu se mai întoarce acasă pentru a nu-şi pune familia în pericol. Echipamentele de protecţie care ajung de la o săptămâna la altă, dar şi numărul necunoscut de asimptomatici cu care pot intra în contact i-au determinat pe mulţi dintre medici să ia decizia de a se mută de acasă, scrie ziaruldeiasi.ro.
Surse oficiale au declarat că deja locurile de la căminul T20 din campusul Tudor Vladimirescu puse la dispoziţia cadrelor medicale de către Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ sunt ocupate. În cămin, există pentru medici 28 de camere, dintre care 24 sunt pentru două persoane şi patru pentru trei persoane. În total este vorba de 60 de locuri.
De la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, ieri, îşi schimbaseră domiciliul şase medici, o parte fiind de la Secţia de ATI. „Sunt şase medici care au ales să stea în căminul din Tudor Vladimirescu, şi vor mai veni. Recurg la acest gest pentru că vor să-şi protejeze familiile. Mulţi au părinţi acasă sau copii şi le este frică pentru aceştia, normal. E o măsura de prevenţie“, a declarat Cristina Grigorescu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.
Cadrele medicale de la cea mai expusă unitate medicală din Iaşi, respectiv de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, încă nu au ales să renunţe la a mai merge acasă, dar se fac deja liste.
„Avem cam 35 de doritori. Am obţinut de la Primărie hotelul Inspectoratului Şcolar Judeţean. La amenajarea camerelor, care arată impecabil, ne-a sprijinit şi preotul Florin Chirilă de la Biserica Iulian din Tars, din campusul Tudor Vladmirescu, care a făcut o donaţie în produse de igienă, respectiv şampon, gel de duş, pastă de dinţi şi aşa mai departe. Am aranjat foarte bine astfel încât cadrele noastre să aibă un spaţiul decent în care se pot odihni după orele de muncă, atunci când vor alege să se izoleze de familie tocmai pentru a nu o pune în pericol. Este un gest absolut normal, toţi avem familii şi cu toţi vrem că cei de acasă să fie puşi la adăpost, fără dubii“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul de la Infecţioase.
În continuare, la Secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase, toate cele 9 paturi sunt ocupate, doi dintre pacienţi aflându-se în stare gravă. La nivelul spitalului, mai există aproximativ 60 de locuri pentru formele uşoare şi medii.
„Din ceea ce am observat, creşterile sunt de 200-350 de noi infectaţi pe zi, pe ţară. Sigur că acestă cifra va creşte, dar ne dorim şi este important ca această creştere să fie liniară, să nu fie explozivă de la o zi la alta, astfel încât noi să putem coordona, să ne putem organiza pentru a putea supraveghea toţi pacienţii aşa cum trebuie. De aceea facem un apel la cetăţeni să stea în casă, să nu se deplaseze decât dacă cu adevărat trebuie să o facă“, a adăugat Carmen Dorobăţ.