O fetiţă din Suceava s-a trezit cu o căpuşă uriaşă prinsă de cap, după ce s-a jucat, vineri după-amiază, într-un parc din oraş.
Copila a fost dusă de părinţi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou”, după ce au făcut descoperirea. Medicii au îndepărtat căpuşa şi i-au prescris pacientei un tratament cu antibiotic.
Căpuşă în capul fetiţei
Părinţii au postat imaginile pe un grup de Facebook. Când internauţii au criticat-o că nu a văzut mai devreme căpuşa, pentru că stă de câteva zile pe fată, mama a venit cu explicaţii suplimentare spunând că: „Fata are parul lung şi nu îi prind codiţe în fiecare zi. Doar o pieptăn. Nu m-am gândit să o caut în fiecare zi în cap ca la păduchi”, scrie observatornews.ro.
Ce sunt căpuşele
Căpușele sunt de obicei mici paraziți externi (ectoparaziți), cu dimensiuni de aproximativ 0,5 – 15 mm. Forma de larvă a unor căpușe este extrem de mică și dificil de văzut, nefiind mai mare decât un punct de murdărie. Căpușele adulte sunt adesea mai mari, uneori de dimensiunea unei boabe de cafea după hrănire.
Căpușele se atașează de pielea animalelor sau a oamenilor, înțepînd suprafața acesteia și hrănindu-se cu sângele gazdei. De obicei, se atașează la baza firului de păr, în spatele urechilor, la pliul coatelor, în spatele genunchilor, în zona inghinală și a axilelor.