După azilele groazei, un nou caz şocant iese la iveală, de data aceasta în Suceava. Cinci femei angajate pe posturi de terapeut au bătut, ameninţat şi înjurat, zile la rând, copiii dintr-un centru ce aparţinea unei asociaţii cu rol de integrare a minorilor cu dizabilităţi în societate.
Potrivit procurorilor, „terapeutele” profitau de faptul că victimele erau vulnerabile şi nu puteau lua legătura cu părinţii lor, scrie observatornews.ro.
„În fapt, în perioada 07 – 09 august 2023 fiecare dintre cele 5 inculpate, în calitate de terapeuţi, în momente diferite, au exercitat acte de violenţă asupra uneia sau mai multor victime minore, copii cu dizabilităţi aflaţi în centru.
Actele de violenţă au vizat în total 5 victime minore şi au fost de diferite tipuri, respectiv lovituri cu palma în diferite zone ale corpului, smucituri agresive, tras de păr. În sarcina fiecărei inculpate s-au reţinut fapte separate, în funcţie de numărul victimelor şi al actelor materiale, comise la date diferite. Totodată, s-a reţinut că, în aceeaşi perioadă, fiecare dintre cele 5 inculpate au pus în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, dezvoltarea fizică şi intelectuală a uneia sau mai multor victime minore, copii cu dizabilităţi.
În mod similar, în sarcina fiecărei inculpate s-au reţinut fapte separate, în funcţie de numărul victimelor şi al actelor materiale, comise la date diferite. Măsurile şi tratamentele care constituie rele tratamente şi care au fost reţinute în sarcina inculpatelor au vizat în total 5 victime minore şi au fost din cele mai diverse: agresiuni verbale, ton ridicat şi agresiv, ameninţări cu acte de violenţă şi moartea, înjosirea victimelor, injurii, loviri repetate, smucituri agresive, lipsa de supraveghere, reacţii autoritare, diverse corecţii fizice aplicate pentru ca minorii să execute întocmai dispoziţiile date”, se arată într-un comunicat dat publicităţii miercuri de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.
Inculpatele profitau de starea de vulnerabilitate a victimelor şi de faptul că acestea nu puteau vorbi cu părinţii lor
Procurorii au reţinut de asemenea, pe parcursul anchetei, că „inculpatele au profitat de starea de vădită vulnerabilitate determinată de vârsta fragedă şi starea de sănătate a victimelor, precum şi de imposibilitatea acestora de a comunica părinţilor traumele la care au fost supuşi din partea unor persoane pretins calificate, care ar fi trebuit să le ofere terapie, siguranţă şi protecţie”.
Cele cinci femei sunt reţinute, iar miercuri vor fi prezentate unui complet de judecată cu propunere de arestare preventivă. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale.