Un pod construit pe vremea lui Ștefan cel Mare, în apropierea orașului Onești, își va recăpăta farmecul de altădată, datorită unui grup de voluntari. Cei 17 tineri încearcă să aducă monumentul istoric cât mai aproape de starea inițială.
Tinerii de la Ambulanța pentru Monumente au pus umărul pentru salvarea podului construit pe vremea lui Ștefan cel Mare.
Este mult de muncă, dar asta nu i-a descurajat, scrie stirileprotv.ro.
Cristian Sava – voluntar: „Aici e hrană sufletească, simţi că faci ceea ce ţine de tine şi în măsura în care tu poţi pentru salvarea unui monument”.
Primul pas este îndepărtarea acelor elemente adăugate construcției de-a lungul anilor.
Ionuţ Dobrea – voluntar: „Acum înlăturăm stratul de beton de tencuială de ciment de pe piatră. E cea mai dificilă operaţiune, pentru că e foarte bine prins. Tencuiala de beton e făcută acum 30 de ani, crezând probabil la timpul respectiv că fac bine ceea ce fac, dar acum se dovedeşte că nu”.
Iustina Bănceanu – voluntară: „Înlocuiesc rostul vechi, care este foarte dezhidratat şi sfărâmicios, şi îl înlocuiesc cu un mortar proaspăt, pentru a întări structura.”
Monument istoric important, podul riscă să rămână doar o amintire.
Simona Drob – director executiv Direcţia Pentru Cultură Bacău: ”Datorită apelor pârâului Gârbovana, care au spălat moloanele de la piciorul podului şi le-au dus până în Trotuş, podul era în pericol de a se prăbuşi”.
Andreea Năprădean – coordonator proiect: „Avem voluntari din Bucureşti, din Bacău, din Hunedoara, de la Sibiu. Suntem de peste tot”.
Echipa de acum va lucra două săptămâni, urmând ca lucrările să fie continuate de alți voluntari.