Iarna se apropie cu pași repezi, cel puțin în calendar. Este important să ne aliem cu sistemul imunitar împotriva virozelor. Cum putem să facem asta? Ei bine, organismul nostru are nevoie de anumite vitamin și minerale, cum ar fi vitamina C, vitamina D3 și zinc.
Haide să aflăm câteva informații despre aliații noștri.
Deficitul de vitamina C poate duce la o creștere a frecvenței și a duratei episoadelor de răceală. Lipsa acestei vitamine poate favoriza dezvoltarea diverselor infecții, iar un sistem imunitar slăbit duce la agravarea oricărui tip de infecție. Vitamina C (acidul ascorbic) are mai multe roluri în organism:
- Contribuie la funcționarea optimă a sistemului imunitar;
- Reduce senzația de oboseală și epuizare;
- Menține metabolismul în parametri normali;
- Ajută la îmbunătățirea absorbției fierului.
Știai că poți să iți iei aportul de vitamina C consumând următoarele alimentele?
- Măceșe, cătină, coacăze negre, căpșuni;
- Kiwi, pomelo, portocale, papaya;
- Ardei gras, pătrunjel, broccoli, conopidă, varză roșie.
Nu uita faptul că este recomandat să consumi aceste alimente crude. Astfel, ele nu-și vor pierde din proprietăți.
Virozele sunt frecvente în timpul sezonului rece. Tot în această perioadă, nivelul vitaminei D în organism este mai scăzut. Cercetătorii sugerează că forma activă a vitaminei D poate stimula celulele sistemului imunitar să lupte împotriva microbilor. Așadar, vitamina D poate avea un impact asupra răspunsului sistemului imunitar la diferiți factori de mediu. În general, organismul își ia necesarul de vitamina D în urma expunerii la soare timp de 10-15 minute. Nu trebuie să abuzăm, totuși, de acest lucru, deoarece am putea să favorizăm apariția cancerului de piele.
În cazul în care nu ai timp să stai la soare, poți consuma alimente precum:
- Cod, somon, ton, sardine;
- Carne de vită, ficat;
- Lapte, iaurt, gălbenuș de ou;
- Portocale.
Cu toate acestea, nu este indicat să faci exces de aceste alimente care conțin vitamina D, deoarece ,,ce-i prea mult, strică!”.
Zincul este unul dintre minerale esențiale pentru organism. Acesta are proprietăți antioxidante, reglatoare ale nivelului de vitamina A și are un rol bine definit în dezvoltarea creierului. Zincul contribuie, de asemenea, la întărirea sistemului imunitar. Deoarece zincul este un nutrient vital, organismul nu îl poate produce sau stoca. De aceea este indicat să consumăm următoarele alimente:
- Crustacee (stridii, crabi, midii, homar și scoici);
- Carne roșie (carne de porc, vită, miel și bison);
- Carne de pasăre (curcan și pui);
- Carne de pește (sardine, somon);
- Cereale integrale;
- Legume (ciuperci, sparanghel, varză, mazăre și sfeclă verde);
- Nuci, semințe de dovleac și de cânepă, caju;
- Produse lactate;
- Ouă.
Pentru un sistem imunitar puternic, îți recomandăm și Vitamina C 1000 mg + Zn 25 mg + D3 4000 UI, care crește rezistența organismului la infecții, stimulează sinteza de anticorpi și ajută organismul să se refacă după perioada de boală.