Acest centru reprezintă un exemplu de bună practică în dezvoltarea turismului balnear și furnizarea de servicii de înaltă calitate – au afirmat participanții la conferința de balneologie desfășurată sâmbătă la Fontana Spa&Balneo Borsec.
Evenimentul a fost organizat de către Asociația Balneologică din România în parteneriat cu Fontana și Primăria Orașului Borsec. În cadrul conferinței a avut loc și deschiderea unei expoziții de istorie locală.
„Scopul principal al acestor conferințe științifice este de a atrage atenția asupra colegilor noștri care lucrează cu pasiune în domeniul balneologiei, depun eforturi constante pentru dezvoltarea acestei ramuri” – a subliniatîn discursul său de deschidere dr. Gabriela Dogaru, președintele filialei din Cluj al Asociației Balneologice din România. Ea a vorbit despre provocările pe care stațiunea Borsec le-a avut de înfruntat în procesul de dezvoltare a complexului balnear. „Din aceste motive consider important să subliniez că Fontana reprezintă un exemplu de bună practică în dezvoltarea turismului balnear și furnizarea de servicii de înaltă calitate.” Dogaru și-a exprimat speranța că, în viitor, România va acorda aceeași prioritate balneologiei ca și Uniunea Europeană.
Tamara Proca Ana, directorul general Fontana Spa&Balneo Borsec a vorbit despre faptul că Borsec este de mulți ani cel mai puternic brand al României în ceea ce privește apele minerale. „Acest nume are o importanță extraordinară în economia românească, și sperăm că în viitor va juca un rol semnificativ și în turismul balnear din România” – a afirmat directorul.
Partea de deschidere a conferinței a fost încheiată de dr. Nistor Gabriela, președintele consiliului de administrație al Fontana Spa&Balneo, care a prezentat în câteva cuvinte istoria balneologică a stațiunii Borsec.
În cadrul evenimentului, au avut loc mai multe prelegeri. Cotrigășanu Cristina-Elena, angajata biroului local de turism, a examinat trecutul turistic al stațiunii balneare, în timp ce dr. Szabó Francisca, medicul specialist de recuperareal centrului Fontana, a prezentat oferta balneologică a stațiunii Borsec. Dr. Gabriela Dogaru a prezentat proiectul BalneoMap, implementat de Clusterul Regional Balneouristic Transilvania. Proiectul, prezentat anul trecut în noiembrie, a inclus cartografierea surselor regionale de apă minerală și o campanie de conștientizare la nivelul comunităților cu privire la beneficiile utilizării apelor minerale și mofetelor. În rândul vorbitorilor s-a numărat și dr. Yuliya Manolaki, medic specialist în reabilitare, care a vorbit despre efectele benefice ale apelor minerale și a mofetelor.
În continuarea conferinței, a fost deschisă expoziția de istorie locală intitulată „Cultura balneară și turismul medical în Borsec”. Materialul informativ pentru expozițiea fost realizat de cercetătorii locali Farkas Aladár și Pethő Csongor, iar grafica și producția au fost asigurate de Agenția de Publicitate Creative din Miercurea Ciuc.