Preţul la gazele naturale va începe să coboare din aprilie, însă energie electrică ieftină ca anul trecut, când au fost probabil cele mai mici prețuri, nu vom mai avea, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Întrebat ce se va întâmpla după expirarea schemelor de compensare şi ajutor la energie şi gaze, ministrul a răspuns: „În funcţie de evoluţia certificatului de CO2 şi în funcţie de evoluţia pieţei de energie electrică, vom vedea ce măsuri vor fi luate în continuare”, relatează Agerpres.
Declarația a fost făcută după ce Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind compensarea facturilor la energie electrică și la gaze pentru sezonul rece 2021-2022. Compensarea se va face pentru toate prețurile care depășesc prețul de 68 de bani pe megawatt. Impactul bugetar pentru compensarea facturilor este undeva la 1,3 -1,4 miliarde de lei, a precizat ministrul.
„Eu nu aş mai vrea să văd pe piaţa europeană o speculaţie pe piaţa certificatelor de CO2, în aşa fel încât preţul să crească atât de abrupt cum a crescut de anul trecut până anul acesta, de la 22 – 30 şi 60 de euro. Deci, până la urmă, piaţa europeană a energiei electrice e influenţată de doi mari factori. Unul este preţul certificatului de CO2 şi altul este preţul gazului natural, pentru că din gaz natural foarte multe state, inclusiv România, produc energie electrică”, a explicat Popescu.
„Eu estimez că la gaze naturale preţul din aprilie, dacă vorbim de luna aprilie, va începe să coboare, am explicat de multe ori acest lucru. Preţul, fiind influenţat de politica Federaţiei Ruse, de creşterea pe piaţa asiatică a necesarului de LNG (gaze naturale lichefiate – n. r.), de reducerea tranzitului prin Ucraina… practic totul pentru a demara cât mai repede, în viziunea celor de la Gazprom, a conductei Nordstream 2. Deci, preconizez o scădere a preţului gazelor naturale, asta înseamnă că evident energia produsă din gaze naturale nu va mai fi atât de scumpă, deci va începe să-şi revină”, a adăugat el.
„Cert este că nu cred că energia electrică va mai ajunge la nivelul anului trecut, asta cu certitudine. Energie electrică ieftină ca anul trecut, când a fost probabil cea mai ieftină energie, nu vom mai avea”, a mai spus Virgil Popescu.
Sursa: Digi24.ro