17 noi cazuri de COVID 19 raportate la Iaşi în acest weekend, o creştere lentă, dar constantă a numărului de infectări. Rata de incidenţă se menţine la 0,05 infecţii la mia de locuitori. Nu a fost raportat niciun deces, dar nici nu s-a efectuat vreo externare. Medicii infecţionişti atrag atenţia asupra intrării în valul patru al pademiei şi spun că nici persoanele vaccinate nu sunt ferite de pericolul îmbolnăvirii, scrie ziaruldeiasi.ro.
“Dacă ne uităm la unele ţări din UE, şi nu numai, vedem că incidenţa a crescut la cote alarmante, deci valul patru este iminent, pentru că numărul noilor cazuri creşte. Vaccinarea este singura soluţie.În acelaşi timp, există cazuri de persoane vaccinate care au făcut ulterior boala. Motivul: organismul lor nu a fost capabil să genereze o cantitate suficientă de anticorpi, aceştia având deja o boală preexistentă”, a declarat Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist.
Creşterea numărului de cazuri ar fi dată de contagiozitatea varieantei Delta a virusului SARS COV 2, pe fondul mobilităţii populaţiei în perioada estivală.
„Ca şi contagiozitate, tulpina Delta a virusului se transmite la fel de uşor ca varicela, adică vârsatul de vânt. Epidemiologii fac calcule matematice în acest sens şi transmiterea de la o sursă este posibilă către 8-9 persoane, la fel cum se întâmplă şi la varicelă. Ne aşteptăm ca, de acum încolo, odată cu venirea multor persoane din străinătate, numărul de cazuri să crească”, a mai spus Carmen Dorobăţ.
În acelaşi timp, vaccinarea bate pasul pe loc. Ca în fiecare weekend , de când a început perioada concediilor centrele de vaccinare sunt mai mult goale. De exemplu sâmbătă au fost vaccinate 454 de persoane, dintre care 242 de persoane au primit doza I şi 212 de persoane au primit doza a II-a. La aceastea se adaugă alte 119 persoane care au primit mono-doza vaccinului de la Johnson&Johnson. În concluzie, în prima zi de weekend au fost vaccinate cu 50% mai puţine persoane faţă de vineri, 30 iulie.
Chiar daca este încă vacanţă, medicii infecţionişti atrag atenţia că autorităţile trebuie să fie pregătite din timp de deschiderea anului şcolar, moment care ar putea genera o creştere a numărului de îmbolnăviri, mai ales în rândul populaţiei nevaccinate.
„Deschiderea şcolii va fi un moment care va trebui manageriat foarte bine de către forurile decidente din învăţământ şi cele din sănătate, un moment în care vaccinarea cadrelor didactice are un rol deosebit de important. În egală măsură trebuie cunoscut procentul părinţilor vaccinaţi, pentru că şi aici este o cale de intrare a unei potenţiale infecţii. Judecând bine lucrurile, şcoala se poate deschide aşa cum ne-o derim toţi, în fizic, dar depinde foarte mult de noi, de comportamentul nostru şi de numărul de cazuri care va fi atunci”, a mai spus Carmen Dorobăţ.