Bogdan avea 25 de ani. A murit sub privirile prietenilor săi, în timpul festivalului SAGA.
Venise din Chișinău pentru a-și vedea artiștii favoriți pe scena din București. O supradoză de droguri i-ar fi fost fatală băiatului. Medicii au încercat să îl salveze, dar nu au reușit să mai ajungă cu el în viață la spital. Apropiații săi au primit vestea cruntă de la autoritățile din România.
Verișoara tânărului: Au fost la o discotecă… Ori i-au pus ceva în pahar, ori a băut ceva substanțe, nu se știe cum s-a întâmplat. De la ceva substanțe a decedat… S-a schimbat un pic de când a plecat în România.
Un alt tânăr a supravieţuit până la spital, dar medicii nu au mai reușit să facă nimic pentru a-l ține în viață.
Bogdan Socea, director spital: Manevrele de resuscitare au continuat timp de aproximativ o oră. Din păcate fără rezultat… La aproximativ 2 dimineața s-a declarat decesul.
Alți trei participanți de la SAGA au ajuns la spital, în comă
Nu sunt singurii care au avut nevoie de îngrijirile medicilor din cauza consumului de droguri. Alți trei participanţi la festival au ajuns în comă la Spitalele Floreasca şi Pantelimon din Capitală, încă din prima noapte a festivalului.
Tânără: Nici ei săracii nu au nicio limită şi mi se pare că părinţii nu au discutat subiectul acesta cu ei şi e păcat, chiar e păcat.
Tânără: De la droguri nu faci nimic în viaţă. Dacă vrei bea, atât.
Medicii spun că acum starea lor este una bună, unul dintre pacienţi chiar a fost externat în cursul zilei de astăzi. Au avut mare noroc, spun specialiştii. Chiar dacă pe moment se simt energici şi fericiţi, starea de sănătate se poate deteriora rapid.
Radu Țincu, medic toxicolog: Amfetaminele, metamfetaminele, cocaina, ele vor accelera ritmul cardiac, predispun la apariția tulburărilor de ritm, la unii pacienți pot să determine chiar infarct miocardic. Toate sistemele sunt date peste cap, inima bate cu mai mare viteză, sângele pulsează mai puternic… Un astfel de tânăr poate să danseze 4-5 ore fără întrerupere, nu are nevoie să se hidrateze, nu are nevoie să mănânce, are o stare de energie inepuizabilă.
Tinerii găsesc tot felul de metode pentru a intra cu droguri la festival
În mod normal, substanţele ar fi trebuit găsite la verificarea de la intrarea pe Arena Naţională.
Autoritățile spun, însă, că traficanţii găsesc diferite metode să înşele vigilenţa controlorilor.
Carmen Oprea, psiholog Agenția Antidrog: Poate unii dintre ei vin exact cu acest gând în minte. Noi știm că la festivaluri de obicei, nu numai la noi în țară, se consumă droguri.
Unii participanți susţin însă că verificările au fost mai stricte vineri, când au fost înregistrate cele mai multe cazuri de consum. În schimb sâmbătă seara, în a doua zi a festivalului, au fost doar de rutină.
Organizatorii SAGA susțin că au luat toate măsurile necesare
Pe de altă parte, organizatorii susţin că au luat toate măsurile necesare pentru a preveni incidente de orice fel.
Comunicat organizatori SAGA: SAGA Festival este complet împotriva consumului de substanţe interzise şi are zero toleranţă pentru posesia lor şi un comportament de acest gen. De aceea se încearcă de fiecare dată, prin toate modalităţile, educarea publicului în acest sens.
În primele două nopți de festival, mai bine de 60 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Polițiștii au deschis, de asemenea, aproape 50 de dosare penale pentru consum sau trafic de droguri.
Sursa: Observator