Conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, echinocțiul de toamnă va avea loc pe 22 septembrie la ora 15:44.
În această zi, Soarele se va afla pe ecuatorul ceresc, marcând începutul toamnei. În emisfera nordică, zilele devin tot mai scurte, în timp ce în emisfera sudică, zilele devin tot mai lungi.
Echinocţiul de toamnă, cunoscut și sub denumirea de „punct autumnal”, se găsește pe sfera cerească în locul unde ecliptica (proiecția orbitei Pământului pe sfera cerească) se intersectează cu ecuatorul ceresc. La această dată, Soarele trece de la emisfera nordică la cea sudică a sferei cerești.
Fiind situat exact pe ecuatorul ceresc, Soarele va răsări și va apune la punctele cardinale est și vest, ceea ce înseamnă că durata zilelor va fi egală cu cea a nopților, indiferent de latitudine.
Citiți și VIDEO. Sute de ieșeni au cântat cu artistul trupei Bosquito pe Strada Lăpușneanu
Singurele excepţii sunt întâlnite în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară, scrie news.ro.
Când se trece la ora de iarnă
România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă spre duminică, adică 26-27 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00, ceea ce va face ca ziua de 27 octombrie să fie cea mai lungă din acest an.
Fii alături de noi pe Facebook!