Insuflarea responsabilității financiare în rândul copiilor este esențială. Această inițiere timpurie asigură faptul că copiii dumneavoastră vor deveni adulți responsabili din punct de vedere financiar. În plus, vă scutește de posibila povară de a fi nevoit să salvați adulți iresponsabili.
Cu toate acestea, modul în care faceți acest lucru contează, deoarece o abordare greșită ar putea ruina produsul final. Această postare discută cele mai importante zece strategii pentru dezvoltarea unor copii responsabili din punct de vedere financiar.
1. Începeți devreme
Să începi devreme este cel mai sigur pariu, deoarece toate comportamentele umane devin o a doua natură dacă sunt învățate în copilărie. De aceea, un om înțelept a spus odată că este mai ușor să construiești un copil mic decât să repari un adult răsfățat. Toate celelalte puncte pe care le vom discuta în acest post vor avea un impact mai mare atunci când sunt introduse la timp.
2. Stabilirea limitelor pentru împrumuturi responsabile
Este vital să-i înveți pe copii care sunt limitele împrumutului responsabil. Deoarece la un moment dat vor împrumuta bani, ar trebui să îi învățați cum să ia decizii de împrumut în cunoștință de cauză, de exemplu, atunci când un imprumut online este la îndemână. Trebuie să le definiți când împrumutul este necesar, de exemplu împrumuturile pentru afaceri și pentru studenți, și când este dezastruos, de exemplu, împrumutul pentru finanțarea unui stil de viață accesibil.
Arătați-le consecințele rambursării cu întârziere a împrumutului și ale utilizării necorespunzătoare a banilor împrumutați. Luați-vă timp să le arătați implicațiile diferitelor niveluri ale dobânzii la împrumuturi. Îi puteți învăța practic cerându-le să stabilească un obiectiv pentru ceva ce trebuie să cumpere și apoi să le împrumutați banii. Oferiți-le o perioadă de rambursare echitabilă, cu dobânzi prietenoase și penalități pentru plăți întârziate sau ratate. Copilul tău va crește responsabil și va cunoaște cele două părți ale împrumutului.
3. Utilizați exemple din viața reală
Nu vă învățați copiii doar teorii și idei. În schimb, instruiți-i cu exemple reale din viața de zi cu zi. Puteți folosi multe oportunități pentru a cimenta aceste lecții. Mai jos sunt câteva dintre cele mai eficiente abilități pe care le puteți insufla în disciplina financiară a copilului dvs.
- Implicați adolescenții și preadolescenții în planificarea meselor și a cumpărăturilor pentru a-i ajuta să înțeleagă bugetarea și cumpărarea celor mai bune oferte.
- Lăsați copiii mai mici să își aleagă gustările folosind un buget pentru gustări.
- Permiteți-le celor mici să economisească bani și să contribuie la achizițiile lor majore, cum ar fi jocurile video și jucăriile.
- Copiii mai mici își pot alege gustările pentru săptămână cu ajutorul unui buget pentru gustări.
- Dați-le copiilor dumneavoastră obiective de economisire pentru a cumpăra cadouri de sărbători și de ziua de naștere.
- Antrenați copiii să dăruiască și să contribuie la nevoile altor persoane.
4. Învățați-i să investească
Învățați-i pe copii să investească și nu doar să cheltuiască bani. Învățându-i investițiile în această etapă, vă asigurați că nu vor avea regretele pe care le au majoritatea adulților atunci când se uită înapoi la copilăria lor.
5. Învățați-i pe copii să facă un buget
Predarea abilităților de bugetare copilului tău este o modalitate excelentă de a-l face responsabil cu resursele sale limitate. Puteți insufla această abilitate prin implicarea lor în discuțiile financiare de familie. În acest fel, ei vor crește să știe cum să trăiască în limitele mijloacelor lor și să distingă dorințele de nevoi.
6. Dați-le alocații
De asemenea, puteți dezvolta responsabilitatea financiară a copiilor dvs. alocându-le alocații săptămânale sau lunare. Majoritatea părinților responsabili acordă aceste alocații drept recompensă pentru obținerea anumitor note la școală, pentru îndeplinirea unor sarcini acasă sau pentru comportamentul adecvat. Alocațiile ar trebui să varieze în funcție de vârsta copilului și de capacitatea acestuia de a gestiona banii. Alocațiile pot varia între 5 și 15 euro în funcție de vârsta unui copil.
7. Oferiți experiență
De asemenea, trebuie să le oferiți copiilor experiența vieții reale pentru a deveni administratori financiari responsabili. După cum s-a menționat la punctul anterior, permiterea copiilor să aibă banii lor și să îi folosească pentru a-și acoperi cheltuielile personale este neprețuită. Această libertate le permite copiilor să ia decizii corecte și în cunoștință de cauză, să învețe din greșelile lor și să devină mai responsabili.
Pe măsură ce devin adolescenți, puteți chiar să le deschideți conturi de investiții și să îi lăsați să investească în cele mai performante companii și acțiuni. Încurajați-i să cerceteze cele mai bune companii în care doresc să investească și să dețină acțiuni.
De asemenea, puteți deschide un cont de educație specială pentru adolescenți și să le dați bani pentru depuneri lunare. Permiteți-i copilului să monitorizeze performanța contului și să vadă puterea economiilor consistente. În acest fel, ei vor învăța puterea economisirii pe termen lung la începutul vieții.
8. Încurajați generozitatea
Ar trebui, de asemenea, să vă încurajați copiii să fie generoși. Dezvoltă-le simțul responsabilității sociale și al empatiei învățându-i că banii sunt mai dulci atunci când sunt împărțiți cu membrii mai puțin norocoși ai societății. Învățați-i că a da este mai bine decât a primi și că ei sunt simpli administratori ai resurselor pe care le-au găsit pe pământ și pe care le vor lăsa aici după moarte.
9. Creați un plan de economisire
Inculcați o cultură a economisirii în acești tineri în această etapă formativă. Arătați-le beneficiile economisirii și puterea acesteia. De exemplu, economisirea îi poate ajuta să atingă obiective financiare mai mari prin răbdare și consecvență. De asemenea, ar trebui să le arătați că economisirea este o modalitate bună de a dezvolta gratificarea întârziată, ceea ce, la rândul său, îi ferește de capcanele datoriilor datorate cumpărăturilor impulsive.
În funcție de vârsta copilului, îi puteți oferi un purceluș sau îi puteți deschide un cont de economii pentru a-și monitoriza progresul și a sărbători realizările. În această eră a tehnologiei, puteți utiliza aplicații de urmărire a banilor pentru a permite copilului să vadă impactul deciziilor și activităților sale financiare.
10. Încurajați-l să găsească locuri de muncă cu jumătate de normă
În cele din urmă, încurajați-vă copilul să găsească un loc de muncă part-time adecvat care să îl plătească pentru serviciile sale. Copilul va învăța să devină independent din punct de vedere financiar și va ști cum să muncească pentru banii săi pe măsură ce crește.
Puteți căuta în țara sau regiunea dvs. companii care angajează adolescenți în timpul weekendurilor și sărbătorilor. Dacă nu găsiți una, puteți lua în considerare următoarele:
- Vânzarea de produse de panificație
- plimbatul câinilor
- Îngrijirea gazonului
- Spălătorie mecanică
- Curățenie în casă
- Babysitting
Nu fiți șocați dacă unele dintre aceste activități devin afaceri profitabile. Din cauza lipsei actuale de forță de muncă, copilul dvs. poate câștiga până la 70 de euro pe oră pentru babysitting. Această experiență îl ajută, de asemenea, pe copilul dvs. să dezvolte conexiuni profesionale și să obțină o dezvoltare profesională semnificativă.
Încheiere
Aici aveți toate strategiile pentru creșterea unor copii responsabili din punct de vedere financiar. Sperăm că le veți încorpora în mixul dumneavoastră de parenting și vă veți pregăti copiii pentru viitorul lor financiar.