Fermierii ieșeni care cresc oi și capre trebuie să fie mai atenți ca niciodată pentru că în țara noastră, în județul Tulcea, a apărut primul focar de pestă a micilor rumegătoare din istoria României. Boala a afectat animale din localitatea tulceană Baia și în județele Constanța și Timiș.
Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează oile și caprele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.
Pe 29 iulie, a avut loc ședința Centrului Național de Combatere a Bolilor pentru adoptarea unor măsuri de prevenire și combatere a bolii. În plus, la întrunire s-au făcut și recomdări pentru fermierii care dețin ori sau capre, chiar dacă în județul Iași nu a fost înregistrat niciun caz de pestă a micilor rumegătoare. „Notificați imediat medicului veterinar cu privire la orice caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul animalelor și respectați cu strictețe condițiile de biosecuritate, a condițiilor de mișcare a animalelor, acestea fiind însoțite obligatoriu de documente sanitar-veterinare. De asemenea, mișcările interjudețene de animale vor fi efectuate doar cu aviz interjudețean. Mijloacele de transport utilizate la transportul animalelor vii vor fi verificate cu privire la realizarea acțiunilor de spălare și dezinfecție înainte și după utilizarea acestora. De asemenea, trebuie evitat contactul animalelor pe care le dețineți cu animale necunoscute, din alte exploatații, și este bine să se evite vizitele altor crescători în exploatația dumneavoastră”, le-a transmis fermierilor directorul general adjunct al DSVSA Iași, dr. Bogdan Novenschi.
Vedeți și: https://iasitvlife.ro/our-video/dezastru-in-agricultura/