Liderul din Venezuela a găsit sprijin în Rusia, China și Iran.
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat luni că este „vital” să se asigure „transparența totală” a procesului electoral din Venezuela. „Este esențial să se asigure transparența totală a procesului electoral, inclusiv numărarea detaliată a voturilor și accesul la procesele-verbale ale secțiilor de votare.”
Secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a declarat „serios îngrijorat” de validitatea rezultatelor anunțate de comisia electorală din Venezuela. „Avem serioase preocupări că rezultatele anunțate nu reflectă voința votanților și a poporului venezuelean”, a spus Blinken într-o conferință de presă la Tokyo, alături de omologii săi din alianța Quad, care include SUA, Japonia, Australia și India.
Pe de altă parte, guvernele din China, Rusia și Iran, apropiate regimului lui Nicolás Maduro, l-au felicitat pe liderul venezuelean pentru victoria sa electorală. Între timp, liderii europeni și din alte țări occidentale au cerut transparență în numărarea voturilor.
„Aș dori să reiterez dorința de a continua munca noastră constructivă pe agenda bilaterală și internațională. Sunteți întotdeauna binevenit pe pământul rus,” a spus președintele rus, Vladimir Putin, felicitându-l pe Maduro.
Citiți și Maduro a câștigat din nou alegerile din Venezuela după o zi electorală agitată
Maduro, aflat la putere din 2013, a fost reales pentru un al treilea mandat consecutiv duminică, obținând 51,20 % din voturi (5.150.092 de voturi), conform primului buletin oficial prezentat de Consiliul Național Electoral (CNE).