Cel mai mare număr de aparate doborâte a fost înregistrat în regiunile Briansk (17) și Kursk (3), ambele la granița cu Ucraina.
Sistemele de apărare antiaeriană au doborât un total de 28 de drone ucrainene deasupra a patru regiuni rusești și a peninsulei anexate Crimeea în ultimele douăzeci și patru de ore, a informat luni Ministerul Apărării din Rusia pe canalul său de Telegram. Potrivit raportului militar, toate dronele folosite de Forțele Armate ale Ucrainei în aceste atacuri erau cu aripă fixă.
Cel mai mare număr de aparate doborâte a fost înregistrat în regiunile Briansk (17) și Kursk (3), ambele la granița cu Ucraina. Șase drone au fost distruse deasupra peninsulei Crimeea, în timp ce cele două rămase au fost doborâte deasupra regiunilor Lípetsk și Oriol, situate la aproximativ 160 și, respectiv, 60 de kilometri de cel mai apropiat punct al frontierei ucrainene.
Guvernatorul din Lípetsk, Ígor Artamónov, a informat pe canalul său de Telegram că o dronă „a căzut” pe teritoriul unei stații electrice fără a provoca victime sau a perturba funcționarea acesteia.
Ucraina expune o colecție istorică valoroasă după un deceniu de litigii
După un deceniu de litigii cu autoritățile din Crimeea impuse de Kremlin, Ucraina expune din nou pe teritoriul său o valoroasă colecție istorică compusă din obiecte aparținând sciților, grecilor, hunilor și goților, care au locuit între secolul al V-lea î.Hr. și secolul al VII-lea d.Hr. în această peninsulă ocupată de Rusia din 2014. „Sunt mai mult de o mie de ani de istorie a Ucrainei”, explică pentru EFE responsabila expoziției, specialistul în cultura sciților, Oksana Lifantii, subliniind importanța pe care o are pentru țară și pentru comunitatea muzeală internațională faptul că cele peste 500 de sculpturi, ornamente și obiecte de uz cotidian pot fi expuse astăzi pe teritoriul controlat de Guvernul de la Kiev.
Citiți și Rusia va studia măsuri pentru a contracara NATO după deciziile adoptate la Washington
Epopeea acestei colecții, cunoscută sub numele de „Comorile Crimeei” – care include și obiecte găsite în alte zone ale Ucrainei actuale – a început în februarie 2014, când trupele rusești au preluat controlul asupra acestei peninsule ucrainene de la Marea Neagră, unde se află cele patru muzee care păstrau piesele. Colecția se afla atunci la Amsterdam pentru o expoziție temporară, iar autoritățile neerlandeze trebuiau să decidă cui să returneze obiectele. După un proces legal de aproape un deceniu, Curtea Supremă neerlandeză a ordonat în iunie anul trecut returnarea obiectelor statului ucrainean, acestea fiind expuse acum în capitala țării.