Inspectorii sanitari au demarat Operațiunea Pepenele, pentru a verifica prezența pesticidelor în fructele de sezon preferate.
Au constatat că nivelul de substanțe chimice găsit în căpșuni și cireșe depășește limita permisă. Există îngrijorări legate de posibila prezență a aceleiași probleme și în cazul pepenilor.
În primele ore ale dimineții au început controalele în piețele din București și vor continua pe tot parcursul verii. Un număr de 10 pepeni galbeni și 10 pepeni verzi au fost confiscați dintr-o piață din București pentru a fi supuși analizelor de laborator. Fiecare fruct va fi testat pentru aproximativ 370 de substanțe.
Producătorii recunosc că utilizează pesticide, după cum au admis unii vânzători în fața inspectorilor. Mulți fermieri depășesc, însă, doza maximă permisă pentru a-și crește producția și profitul.
Citiți și Solicitări multe, ambulanțe puține
Cumpărătorii sunt conştienţi că se pot înfrunta cu incertitudini atunci când cumpără fructe – mulţi se tem că acestea ar putea conţine cantităţi mari de substanţe chimice, potrivit observatornews.ro.
Consumul excesiv de pesticide poate provoca diverse simptome neplăcute precum ameţeli, dureri abdominale sau chiar pierderea cunoştinţei.