Judecătoarea a explicat că a acceptat termenii conveniți între Departamentul de Justiție și apărarea lui Assange, condamnându-l la 62 de luni de închisoare.
O judecătoare din Insulele Mariane de Nord, teritoriu al SUA, a emis o sentință care îi permite fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, să se întoarcă în Australia natală „ca un om liber”. Acest verdict a venit după ce Assange a recunoscut că a încălcat legea americană a spionajului, ca parte a unui acord cu Departamentul de Justiție. Judecătoarea Ramona Villagomez Manglona a declarat că speră ca acest lucru să contribuie la restabilirea păcii.
Judecătoarea a explicat că a acceptat termenii conveniți între Departamentul de Justiție și apărarea lui Assange, condamnându-l la 62 de luni de închisoare. Assange a primit credit pentru timpul petrecut în închisoarea de maximă securitate Belmarsh din Regatul Unit, astfel încât va fi eliberat automat. Această decizie marchează un punct de cotitură în conflictul său juridic și deschide calea întoarcerii sale în Australia.
Între timp, în Australia, Assange a părăsit Insulele Mariane în drum spre Australia natală, cu un zbor charter. Este așteptat să aterizeze la Canberra, unde va oferi o conferință de presă și va vorbi despre planurile sale de viitor ca om liber. Suporterii săi din întreaga lume urmăresc cu interes acest eveniment, sperând că va marca începutul unei noi etape pentru fondatorul WikiLeaks.
Reacțiile la decizia judecătoarei Manglona au fost mixte. Unii activiști pentru libertatea presei și drepturile omului au salutat verdictul, subliniind importanța protejării celor care dezvăluie abuzurile guvernamentale. Alții au criticat acordul, văzându-l ca pe o capitulare în fața presiunilor guvernamentale și o avertizare pentru alți denunțători.
Citiți și WikiLeaks anunță că Julian Assange a părăsit Regatul Unit după ce a fost eliberat
După eliberarea sa, rămâne de văzut ce direcție va lua Julian Assange. Deși a scăpat de detenția în SUA, el se confruntă cu provocări semnificative, inclusiv posibile acțiuni legale din partea altor țări. În conferința de presă planificată la Canberra, Assange este așteptat să ofere detalii despre starea sa actuală și planurile de viitor. Cazul său a lăsat o amprentă profundă asupra dezbaterilor globale despre libertatea presei, transparența guvernamentală și drepturile omului.