Elenei Udrea a fost acuzată în dosarul Hidroelectrica de trafic de influență și spălare de bani.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în mod definitiv, marți, încetarea procesului penal împotriva Elenei Udrea în dosarul Hidroelectrica, acuzată de trafic de influență și spălare a banilor în legătură cu suma de 5 milioane de dolari primită de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu, informează Agerpres.
Decizia a fost luată și în cazul jurnalistului Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă. Faptele în acest dosar au fost considerate prescrise încă din aprilie 2023, când dosarul a fost judecat pe fond la Curtea de Apel București. Instanța supremă a respins apelurile introduse de DNA și Elena Udrea, menținând decizia instanței de fond privind încetarea procesului penal.
În cadrul acestei hotărâri, Elena Udrea este obligată să plătească un prejudiciu de 3,5 milioane de euro. În prezent, Udrea execută o pedeapsă de 6 ani în penitenciarul Târgșor, ca urmare a condamnării din dosarul Gala Bute. Dosarul Hidroelectrica a fost inițiat de DNA în decembrie 2017, când Elena Udrea a fost trimisă în judecată pentru trafic de influență și spălare a banilor, iar jurnalistul Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă.
Conform DNA, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută de omul de afaceri Bogdan Buzăianu în anul 2011 de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-și folosi influența asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și Hidroelectrica. Din suma promisă, Udrea a primit, în noiembrie 2011, 3.800.000 de dolari, și o creanță de 900.000 de euro. Pentru a ascunde beneficiul real al acestei creanțe și pentru a influența activitatea cotidianului Evenimentul zilei, Udrea a preluat această creanță prin intermediul unei alte firme paravan.