„Aceste sisteme salvează viețile civililor și ajută la menținerea unei vieți normale de zi cu zi în Ucraina”, a declarat Denis Şmîhal.
Prim-ministrul Ucrainei, Denis Şmîhal, a transmis un mesaj video la Forumul pentru Securitatea Mării Negre și Balcanilor, evidențiind necesitatea urgentă a Ucrainei de a avea sisteme Patriot și cerând sprijinul României în acest sens. Şmîhal a subliniat că o victorie a Ucrainei împotriva Rusiei ar fi o victorie pentru toate democrațiile.
„Ne reconstruim țara și trebuie să îi oprim pe ruși să distrugă și mai mult. Avem nevoie de sisteme Patriot și sperăm că și România va putea să contribuie. Aceste sisteme salvează viețile civililor și ajută la menținerea unei vieți normale de zi cu zi în Ucraina”, a declarat Şmîhal în mesajul său. El a adăugat că victoria Ucrainei în războiul cu Rusia ar fi o investiție în securitatea României.
Prim-ministrul a accentuat că Ucraina apără valorile democrației europene împotriva agresiunii ruse și că sprijinul continuu al partenerilor și aliaților este esențial pentru asigurarea acestei victorii. „Victoria Ucrainei va fi victoria pentru toate democrațiile. Va fi cea mai mare investiție în propria voastră securitate”, a subliniat Şmîhal.
Şmîhal a specificat că Ucraina are nevoie în primul rând de sprijin militar, menționând importanța sistemelor de apărare antiaeriană, muniției pentru artilerie și rachetelor cu rază lungă și medie de acțiune. El a subliniat, de asemenea, necesitatea confiscării activelor rusești indisponibilizate pentru a contribui la recuperarea și reziliența Ucrainei. Premierul a făcut un apel pentru întărirea regimului de sancțiuni împotriva economiei ruse.
Citiți și Justiția ucraineană aprobă primele cereri ale deținuților de a se alătura Armatei
Forumul pentru Securitatea Mării Negre și Balcanilor are loc la București între 23 și 24 mai și este dedicat problemelor de apărare, securitate și relații internaționale în regiunea Mării Negre și a Balcanilor. Potrivit organizatorului, New Strategy Center, forumul include 41 de paneluri și 161 de oficiali, diplomați, militari și analiști din statele membre ale Uniunii Europene și NATO, precum și din țări partenere. Temele abordate includ securitatea în regiunea Mării Negre, amenințările hibride, securitatea energetică, securitatea alimentară, combaterea dezinformării, reziliența cibernetică și securitatea Balcanilor de Vest.