Ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu” reunește la Iași, în perioada 16 – 19 mai 2024, peste 200 de elevi și 100 de profesori veniți din toate județele țării și din municipiul București, dovadă a interesului manifestat la nivel național pentru o competiție cu un format unic de abordare a fenomenului artistic în complexitatea sa, cu forme de manifestare în literatură, artă dramatică, artă plastică și cinematografie.
Festivitatea de deschidere se derulează într-un spațiu cultural privilegiat – la Palatul Culturii, în Sala Voievozilor, astăzi, 16 mai 2024, începând cu ora 17.00, urmând ca cele două probe, scrisă și orală, să se desfășoare la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, în zilele de 17 și 18 mai 2024. Premierea este planificată pentru duminică, 19 mai 2024, în amfiteatrul aceleiași școli care a inițiat, în anul 2005, concursul, organizat constant din acel moment și până în prezent, alături de Inspectoratul Școlar Județean Iași, sub egida Ministerului Educației.
Programul cuprinde momente distincte, adresate atât elevilor, cât și profesorilor de limba și literatura română, membri ai Comisiei Centrale sau însoțitori ai loturilor. Dincolo de tradiționalul spectacol-lecție, susținut de către elevii și cadrele didactice de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași – prilej de a descoperi limbajul complex al artelor, se organizează o întâlnire cu scriitoarea Cristina Andone care va face posibilă călătoria din lumile reale în cele imaginare, prin intermediul scrisului, al literaturii.
Un eveniment editorial de excepție se va derula în Sala Ferdinand a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, acolo unde membrii Comisiei Centrale și profesorii însoțitori din întreaga țară îl vor descoperi pe Bogdan Crețu nu doar în calitate de președinte de onoare al concursului, ci și în ipostaza de critic literar și de scriitor, moderator fiind prof. dr. Camelia Gavrilă (director al Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași).
Plimbarea sentimentală prin Iașul cultural și istoric – Parcul Copou, Bojdeuca Ion Creangă, Casa Vasile Pogor, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Palatul Roznovanu, Palatul Culturii, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Biserica Trei Ierarhi – va fi crea contextul adecvat pentru cunoașterea unor locuri emblematice ale trecutului și prezentului.
Pentru performanțele lor, elevii vor fi răsplătiți cu premii și mențiuni acordate de Ministerul Educației și de instituții de cultură și edituri de prestigiu, la care se adaugă premiile speciale „Costache Negruzzi” și „Ionel Teodoreanu”, în semn de apreciere din partea inițiatorilor competiției, Colegiul Național „Costache Negruzzi”, respectiv Inspectoratul Școlar Județean Iași.
Succesul concursului se datorează și implicării autorităților locale, care susțin din punct de vedere financiar evenimentul, partenerilor și colaboratorilor tradiționali: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Muzeul Literaturii Române, Editura POLIROM, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, Complexul Muzeal Moldova Iași.